Bezcenne porady ogrodników. Dlatego seler za każdym razem rośnie w korzeń
Seler korzeniowy to znane i lubiane warzywo, które chętnie wykorzystujemy w kuchni do przygotowywania aromatycznych sałatek, czy jako dodatek do potraw.
Co ciekawe, wiele osób uważa, że uprawa selera jest trudna i wymagająca. Gwarantujemy Wam, że z naszymi poradami zmienicie zdanie na ten temat. Zobaczcie co zrobić, aby cieszyć się pięknym selerem w każdym sezonie.
Najważniejsze zasady podczas uprawy selera
Seler dzielimy na dwa główne gatunki – naciowy i korzeniowy. Pierwszy jest nieco mniej popularny i uprawiany jest z myślą o sztywnych i smacznych łodygach. Z kolei drugi, jest rośliną 2-letnią, uprawianą z myślą o korzeniu. Zdecydowanie nie możemy mylić tych dwóch gatunków.
Przejdźmy jednak do sadzenia. W naszych, polskich warunkach klimatycznych, seler korzeniowy można uprawiać jedynie z rozsady, którą przygotowuje się 2 miesiące przed sadzeniem. Nasiona wysiewamy od połowy lutego do marca.
Gdy siewki mają 2-3 liści, przeprowadzamy pikowanie selera, a następnie, gdy sadzonki mają już 5 listków (koło połowy maja), wysadzamy je do gruntu.
Wybierz odpowiednie stanowisko
14 dni przed wysadzeniem przeprowadza się zwykle przycinanie selera. Usuwamy wówczas wszelkie żółknące liście. Warto połączyć ten zabieg z odchwaszczaniem gleby wokół selera.
Seler wymaga dosyć rygorystycznych warunków pod uprawę. Zaleca się stosowanie ziemi próchniczej, wilgotnej o pH 6,5-7,5. Stanowisko powinno być słoneczne, aczkolwiek przy znacznej wilgotności gleby może ono być lekko zacienione.
Ważne jest również podlewanie. Seler nie może rosnąć w wodzie, ale i źle znosi suszę. Ziemia pod nim zawsze powinna być lekko wilgotna. Należy zwiększyć częstotliwość podlewania na przełomie sierpnia i września, pamiętając również o regularnym nawożeniu rośliny, która źle znosi wszelkie niedobory składników odżywczych.
Co zrobić, aby seler rósł w korzeń?
Aby cieszyć się dorodnym korzeniem selera, należy go posadzić stosunkowo płytko, aby postawa ogonków znajdowała się ponad ziemią. Przestrzegamy również terminu sadzenia selera (od połowy maja) oraz rozstawu, wynoszącego 40 × 50 lub 40 × 40.
Szczególnie latem warto zadbać od odkrycie z ziemi korzenia selera, co można połączyć z usuwaniem dolnych liści. Dzięki temu mamy pewność, że seler urośnie większy, a wrześniowy i październikowy zbiór tej rośliny będzie wyjątkowo udany.
ZOBACZ TAKŻE:
- Zrób, gdy bakłażan ma 6 liści. Obrodzi jak nigdy
- Zrób w czerwcu. Pory będą dwa razy większe
- Zetrzyj na tarce i nakarm mrówki. Przestaną niszczyć uprawy