Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Zrób, gdy bakłażan ma 6 liści. Obrodzi jak nigdy
Paulina Korzec
Paulina Korzec 28.06.2024 07:00

Zrób, gdy bakłażan ma 6 liści. Obrodzi jak nigdy

Bakłażan
Fot. Shutter/Tatevosian Yana

W naszych ogrodach na dobre rozgościły się pomidory i ogórki, chętnie uprawiamy także papryki i cukinie. Coraz częściej zestaw ten poszerza się o inne, niezwykle smaczne warzywo ciepłolubne, jakim jest bakłażan.

Zdrowe i pyszne, bakłażany pasują do wielu dań, zwłaszcza tych śródziemnomorskich. Warzywa z własnej uprawy będą jeszcze smaczniejsze, bardziej dorodne i jędrne, o ile będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznajmy je.

Uprawa bakłażanów w ogrodzie

Bakłażan należy do roślin psiankowatych i podobnie jak inni przedstawiciele tej rodziny, do której należą też pomidory i papryka, jest warzywem ciepłolubnym. Wysokie wymagania klimatyczne to główna trudność w uprawie bakłażana, której jednak można łatwo zaradzić.

Optymalne warunki termiczne dla bakłażana, który dobrze czuje się w temperaturze przekraczającej 20 stopni Celsjusza, osiągniemy w uprawie pod osłonami - w szklarni lub w tunelu. Również w gruncie może się to udać, jeśli będziemy przestrzegali kilku zasad.

Stanowisko dla tych warzyw powinno być słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Dobrym pomysłem jest wysadzenie bakłażanów do grządek podwyższonych lub większych donic, gdzie gleba szybciej się nagrzewa. Warzywa nie powinny trafić do gruntu przed ostatnią dekadą maja - wcześniej grożą im przymrozki, które powodują zahamowanie wzrostu sadzonek.

Jak pielęgnować bakłażany?

Kiedy bakłażany trafią już do gruntu na swoje stanowisko, warto zapewnić im podporę, do której przymocujemy pędy rośliny, by zapewnić jej stabilne oparcie.

Bakłażanom trzeba zapewnić umiarkowanie wilgotną glebę, regularnie podlewając je odstaną wodą i ściółkując podłoże, dzięki czemu zatrzymamy wilgoć w ziemi.

Raz na 14 dni bakłażanom warto dostarczyć niezbędne składniki odżywcze. Preferują one żyzną glebę i intensywnie rosną, więc ich dokarmianie jest niezbędne. Na początkowym etapie wzrostu podajemy nawozy azotowe, np. gnojówkę z pokrzyw, natomiast później trzeba roślinom dostarczyć potas i fosfor do obfitego kwitnięcia i owocowania.

Cięcie i ogławianie bakłażanów na lepsze plony

W uprawie bakłażanów ważne są dwa zabiegi pielęgnacyjne, czyli przycinanie i ogławianie. Pierwszą czynność wykonujemy w momencie, gdy warzywo zdąży wykształcić 6 liści. Wtedy ścinamy stożek wzrostu znajdujący się powyżej piątego liścia. Dzięki temu roślina uzyska bardziej rozkrzewiony pokrój i wypuści nowe pędy boczne, które będą kwitły i owocowały.

Nie wszystkie zawiązki kwiatów i owoców powinny pozostać na miejscu. Część z nich usuwamy, by na jednej roślinie rozwijało się nie więcej niż 6 bakłażanów, a na jednej gałązce znajdował się maksymalnie jeden owoc. Dzięki temu zabiegowi bakłażany urosną bardziej okazałe i dorodne.

W tym samym celu wykonujemy również ogławianie. Polega ono na pozbyciu się stożków wzrostu także w przypadku pędów bocznych. Usuwamy je, pozostawiając nad zawiązkami po jednej parze liści.

Oprócz tego na bieżąco pozbywamy się pędów nieowocujących, zainfekowanych oraz nadmiarowych zawiązek. Dzięki temu pozostałe owoce urosną duże i dojrzałe.

Zobacz także: