Confidor – jak i kiedy stosować?
Confidor – zastosowanie
Confidor stosujemy do zwalczania szkodników pojawiających się na roślinach rosnących w gruncie (np. kapusta, chmiel, tytoń), roślinach ozdobnych (np. róże), iglakach (np. sosna, świerk), roślinach szklarniowych (np. pomidor, ogórek) i rosnących pod innymi osłonami. Ze względu na to, że preparat wnika w przewód pokarmowy szkodników, gdyż pobierają go z sokiem roślin, szybko je niszczy i działa przez około 3 tygodnie, może być rzadziej, ale skuteczniej stosowany.
Confidor powinien być użyty już w chwili, kiedy zauważymy pierwsze objawy choroby na roślinach, przeważnie wiosną. Wtedy należy wykonać pierwsze opryski. Jest koncentratem, który rozcieńcza się z wodą w określonych proporcjach. Do zwalczania ochojników na krzewach iglastych opryski stosujemy wiosną – końcem marca lub początkiem kwietnia. Dla ochrony warzyw wykorzystujemy Confidor jako roztwór o określonym stężeniu do ich podlewania.
Środek nie jest zależny od warunków pogodowych, jest odporny na deszcz. Najlepiej działa w temperaturze powyżej 15 stopni C. Przed ostatecznym zastosowaniem, na każdej roślinie, powinna być zrobiona próba – należy sprawdzić, czy roztwór jej nie szkodzi. Preparat dzięki swojemu zastosowaniu i niszczeniu szkodników poprawia jakość kwitnienia roślin, sprawia, że szybciej dojrzewają i wydają lepszej jakości plony.
Confidor – dawkowanie i karencja
Dawkowanie preparatu Confidor jest bardzo różne i zależy od tego, jakie szkodniki zwalczamy, i na jakich roślinach. Gdy stosujemy go dla ochrony przed ochojnikami (np. na krzewach iglastych) i mszycami (np. na krzewach różanych), dawkujemy około 4 ml preparatu na 10 litrów wody. Na ozdobne rośliny przygotowujemy 12,5 ml Confidoru na 10 litrów wody, natomiast na ochronę roślin np. szklarniowych, jak pomidory czy ogórki, stosujemy 7,5 ml środka na 10 litrów wody, która powinna mieć temperaturę pokojową. Wszystkie potrzebne wskazówki dotyczące stosowania znajdziemy na instrukcjach dołączonych do preparatu, należy ich dokładnie przestrzegać.
Confidor możemy zakupić w pojemnikach 20 ml, 50 ml lub 250 ml, w zależności od naszych potrzeb i wielkości powierzchni upraw. Przed rozpoczęciem zabiegu należy sporządzić roztwór, dokładnie sprawdzić proporcje (bardzo ważnym jest przestrzeganie odpowiednich dawek), wymieszać i odpowiednio zastosować. Może być także stosowany prewencyjnie.
Należy pamiętać, że w okresie uprawy Confidor można zaaplikować maksymalnie 2 razy. Bardzo ważne jest przestrzeganie okresu karencji, czyli czasu od zastosowania środka do zbioru, który powinien wynosić, np. dla pomidorów i ogórków, minimum 3 dni, a dla kapusty 7 dni.
Confidor – zagrożenia
Jak wszystkie środki chemiczne, tak też i Confidor powoduje różne niepożądane oddziaływania, jest bardzo toksyczny dla pszczół, a okres prewencyjny dla nich to 21 dni. Dlatego nie stosujemy oprysków w okresie, gdy kwitną np. miododajne kwiaty. Należy również pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu twarzy, oczu, stosując odzież roboczą, okulary czy rękawice. Chociaż posiada niską toksyczność, należy dokładnie przestrzegać pewnych zasad.
Po zakończonym oprysku aparat trzeba dokładnie wypłukać, a resztki wypryskać na stosowane wcześniej rośliny. Confidor należy chronić przed dziećmi, bezpiecznie przechowywać w odpowiednim miejscu (nie może być przechowywany np. obok pasz dla zwierząt), zaciemnionym. Nie wolno go też stosować bezpośrednio obok ujęć wody. Musimy też pamiętać, że nie wolno go wdychać, a w przypadku zanieczyszczenia skóry natychmiast należy przemyć ją wodą i mydłem.
Nie wolno palić opakowań, powinny być oddane jako odpad niebezpieczny.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: