Ziemniaki (również „pyry” lub „kartofle”) to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie, mające szerokie zastosowanie w gastronomii na całym świecie. O międzynarodowej popularności ziemniaka świadczyć może także ogólna wielkość upraw tej rośliny na świecie – ziemniaki wyprzedza wyłącznie kukurydza, ryż i pszenica.
Ziemniaki nie tylko stanowią główny składnik wielu dań, ale pełnią także rolę rośliny pastewnej (karmi się nimi przede wszystkim świnie, zarówno w formie naturalnej, jak i w formie pasz produkowanych na ich bazie) oraz rośliny przemysłowej. W przemyśle ziemniaki stosuje się przede wszystkim w produkcji spirytusu czy mączki ziemniaczanej, która stanowi szeroko stosowany półprodukt.
Istnieją przynajmniej trzy sposoby klasyfikowania ziemniaków. Pierwszy stanowi ich przeznaczenie gospodarcze, drugi stanowią odmiany uprawne, zaś trzeci – zastosowania kulinarne. W gospodarce ziemniaki stosowane są jako roślina spożywcza, pastewna lub przemysłowa.
Pod kątem upraw z kolei, wyróżnia się rozliczne gatunki ziemniaka – krajowy rejestr w Polsce wyróżnia ich aż 107. Te z kolei podzielone są na pięć kategorii, w zależności od momentu ich zbioru. Wyróżnia się w tej mierze ziemniaki bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne.
Niemniej, najistotniejszy dla amatorów kulinariów jest podział ziemniaków ze względu na ich najbardziej optymalne zastosowanie w gastronomii. Tutaj istnieją cztery rodzaje ziemniaków. Typ A to odmiany ziemniaka polecane do sałatek. Typ B stanowią ziemianki wszechstronnie użytkowe, spotykane najczęściej – przyrządza się z nich frytki, używa do zup, czy stosuje w ciastach ziemniaczanych. Typ C to ziemniaki mączyste, które najczęściej znajdziemy w plackach ziemniaczanych, a typ D stanowią ziemniaki bardzo mączyste – rzadko przydatne w kuchni.
Można śmiało założyć, że ziemniaki są zdrowe. Zawierają one ogromną ilość potasu, ale także fosfor, cynk, magnez czy jod. W ziemniakach znajdziemy także witaminę C i witaminy z grupy B. Ziemniaki zawierają w sobie sporo białka, ale również węglowodanów – te drugie w nadmiarze nie są już tak bardzo przez nasz organizm pożądane, mogąc w krótkim czasie doprowadzić do otyłości. Niemniej, dieta oparta na ziemniakach jest polecana w przypadku niektórych schorzeń – szczególnie w przypadku osób z niewydolnościami nerek.
Ziemniaki w Polsce stanowią nieodłączny element niemal każdego obiadu – jako dodatek są to zwykle ziemniaki gotowane lub puree. Niemniej, ziemniaki można poddawać dowolnej obróbce termicznej, uzyskując rozmaite rezultaty. Przykład stanowić mogą frytki, zapiekanki, placki ziemniaczane czy ciasta. Często ziemniaka stosuje się także jako dodatek do zup, sałatek czy konserw.
Pokaż więcej
Przechowywanie ziemniaków zimą wymaga odpowiednich warunków, aby zachowały swoją świeżość i nie straciły wartości odżywczych. Niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do ich gnicia, kiełkowania lub utraty smaku. Niżej zdradzam co można do nich wrzucić, aby nie kiełkowały całą zimę.
Turkuć podjadek to uciążliwy szkodnik, który potrafi zniszczyć korzenie wielu roślin ogrodowych, a jego obecność może prowadzić do poważnych strat w uprawach. Znam kilka skutecznych i tanich metod, które każdy może zastosować w swoim ogrodzie. Niżej zdradzam o nich więcej.
Uprawa warzyw we własnym ogródku to niewątpliwie ogromna satysfakcja, ale też sporo pracy i rozwiązywania problemów, które mogą pojawić się podczas rozwoju roślin. Często mamy do czynienia z ich chorobami lub drobnymi błędami w pielęgnacji, ale prawdziwym utrapieniem są szkodniki.Coraz częściej w przydomowych ogródkach decydujemy się na ekologiczną uprawę ziemniaków. Tym najpopularniejszym polskim warzywom zagraża jednak uciążliwy szkodnik, czyli stonka. Można ją łatwo zwalczyć. Możesz przygotować 2 opryski. Gorąco polecamy jednak ostatni sposób. Wystarczy, że rozsypiesz na grządkach, a stonki nie będzie.
Smak młodych ziemniaków jest nie do przebicia. Aby się nimi delektować, nie musimy udawać się do warzywniaka. Wystarczy mała uprawa w ogródku, a nawet… na balkonie.To, że ziemniaki doskonale czują się w naszym klimacie, nie budzi wątpliwości. Nie każdy jednak wie, że ich uprawa jest prosta i możliwa nie tylko na polu. Wystarczy tylko skorzystać z kilku sprawdzonych trików.
W sezonie wszyscy zajadamy się naszymi, młodymi ziemniakami. Nawet zimą odmiany te są smaczne i zachowują świeżość przez długi czas. Polskie odmiany nie umywają się jednak do tych, które pochodzą z niewielkiej, europejskiej wyspy.Ziemniaki te cechuje niepowtarzalny smak i aromat. Luksusowe warzywa sprzedawane są wyłącznie przez 10 dni w roku. Nie uwierzysz, jak są uprawiane i ile zapłacisz za 1 kg. Cena zwala z nóg.
Ziemniaki pysznie smakują o każdej porze roku. Możemy przygotować z nich purée, zrobić frytki, czy podsmażyć w piekarniku. Wariantów mamy sporo, a na dodatek są dostępne o każdej porze roku. Jednak musimy uważać na jedną rzecz.Ogromną zaletą ziemniaków jest to, że możemy długo je przechowywać, jeśli zapewnimy im odpowiedni warunki. Problem pojawia się, kiedy warzywa zaczynają kiełkować. Czy można je nadal jeść?
Sklepowe półki uginają się zimą od ziemniaków i innych warzyw. Nie są to jednak polskie produkty, a importowane. Z tego też względu wielu z nas decyduje się na zakup polskich ziemniaków i przechowywaniu ich aż do następnego sezonu.Ziemniaki muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, by były świeże i smaczne. Do warzyw zawsze wsypuję dwa rodzaje tych nasion. To dzięki nim ziemniaki nie kiełkują przez całą zimę.
W sezonie jesiennym część z nas zapełnia piwnicę zapasami ziemniaków. Czasem nawet sami uczestniczymy w wykopkach i nie chcemy, aby nasza praca poszła na marne i ziemniaki tej zimy nie przetrwały. Dbamy więc o ich prawidłowe przechowanie.Ale nawet, gdy nie mamy wielkich zapasów i zaopatrzymy się w jeden worek ziemniaków, widok kiełków i pleśni po kilku dniach nie należy do przyjemnych. Jak przechowywać ziemniaki, by długo cieszyć się ich świeżością? Jest na to zaskakujący sposób.
Zawsze warto mieć w domu większy zapas cebuli. Nawet jeśli nie lubimy jeść jej na surowo, sięgamy po nią przy przyrządzaniu wielu potraw. Obieranie i krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności w kuchni, jednak jej walory smakowe są nieocenione.Jak prawidłowo przechowywać cebulę, aby przedłużyć jej świeżość i zapobiec zepsuciu? Wystarczy znać zaskakujący, ale bardzo prosty sposób, z którego korzystały już nasze babcie.
Każdy nas stara się maksymalnie zadbać o czystość łazienki. Śmiało można stwierdzić, że pomieszczenie to zaraz po salonie i kuchni stanowi ozdobę naszych mieszkań. Nikt przecież nie chciałby, aby goście weszli do brudnej łazienki.Dbanie o higieniczny stan tego pomieszczenia nie musi być trudne i nie jest do niego potrzebne stosowanie specjalistycznej chemii. Jedyne czego potrzebujemy, to przekrojonego ziemniaka. Zobaczcie, jak działa w łazience. Poznaj także inne, nietypowe zastosowania ziemniaków w domu.
Stonka ziemniaczana jest niezwykle żarłocznym owadem, który atakuje przede wszystkim ziemniaki. Nie pogardzi jednak i sąsiednimi roślinami. Ze stonką poradzisz sobie błyskawicznie bez żadnej chemii. Wystarczy, że zastosujesz w pełni ekologiczny oprysk z wrotyczu. Stonka nie ma szans.
Młode ziemniaki pojawiły się w sprzedaży. Zainteresowanie warzyw z rodzimych upraw jest bardzo duże, jednak cena nie jest do końca satysfakcjonująca. Wszystko zależy od dnia i kilku innych czynników.
Woda po gotowaniu ziemniaków jest najlepszym sposobem na chwasty na trawniku i chodniku. Wystarczy odrobina, a niechciane rośliny błyskawicznie zginą. Ten trik stosują doświadczeni ogrodnicy i działkowcy.
Nigdy nie wyrzucaj obierek ziemniaków do kosza. Przygotujesz z nich napar i mączkę, które odżywią krzaki malin w Twoim ogrodzie. Maliny będą rosły jak na drożdżach, a latem będziesz cieszył się obfitymi plonami i dużymi, słodkimi owocami.
Sadzenie ziemniaków może wydawać się banalnie prostym zajęciem, jednak aby uzyskać jak największe plony, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Niżej zdradzamy jak sadzić kartofle, żeby zebrać ich pełne worki.
Uprawa ziemniaków w workach jest coraz bardziej popularna w Polsce. Pozwala ona na hodowlę ziemniaków nie tylko w zaciszu domowego ogródka, ale również w domu, jeśli mamy odpowiednie do tego warunki. Co ciekawe, metoda ta pozwala na uzyskanie większych zbiorów, niż podczas hodowli tradycyjnej. Niżej zdradzamy szczegóły tego patentu.
Któż z nas nie wylewał wody po gotujących się ziemniakach? Każdy z nas! Jak się jednak okazuje, element ten może zostać wykorzystany w kilku praktycznych rzeczach. Opowiemy Wam, do czego można wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach.
Stalowe narzędzia czy inne rzeczy wykonane z tego materiału potrafią łatwo zajść rdzą, jeśli nie dba się o nie odpowiednio. Jeśli jednak już do tego dojdzie, wcale nie należy spisywać danych przedmiotów na straty. Można je odratować domowym sposobem!Jak się okazuje, do wyczyszczenia przerdzewiałych powierzchni wystarczą dwa podstawowe produkty, które niemal zawsze znajdują się w każdym, polskim domu.
Wodę po ugotowanych ziemniakach najczęściej wylewamy do zlewu podczas odcedzania warzyw. Mało kto wie, że zawiera wiele cennych witamin i działa jak najlepszy środek do czyszczenia. Jak wykorzystać wodę po ziemniakach? Sprawdzi się i w domu i w ogrodzie.Przenigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Wykorzystasz ją jako naturalny środek na kamień, brud i osad. Nawet najtrudniejsze plamy znikną dzięki domowej miksturze. Jak wykorzystać wodę po ziemniakach? Zrób z niej nawóz do kwiatków doniczkowych i roślin ogrodowych.Wodę po ziemniakach wykorzystasz również w kuchni. Woda będzie świetną bazą do ugotowania sosu lub wywaru na zupę. Wodę możesz ostudzić, przelać do pojemnika na lód i wykorzystać jako domowe kostki rosołowe bez grama chemii.
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które mają szerokie zastosowania w kuchni. Przygotowujemy je na wiele sposobów - gotujemy, pieczemy, a nawet smażymy. Jednak okazuje się, że możemy zastosować je także do czyszczenia. Ziemniaki to doskonały środek do czyszczenia i pielęgnacji skóry. Dzięki nim zaoszczędzimy spore pieniądze, które wydalibyśmy na profesjonalne środki chemiczne.
Stalowe narzędzia czy inne rzeczy wykonane z tego materiału potrafią łatwo zajść rdzą, jeśli nie dba się o nie odpowiednio. Jeśli jednak już do tego dojdzie, wcale nie należy spisywać danych przedmiotów na straty. Można je odratować domowym sposobem!Jak się okazuje, do wyczyszczenia przerdzewiałych powierzchni wystarczą dwa podstawowe produkty, które niemal zawsze znajdują się w każdym, polskim domu.
Obierz ziemniaki i włóż do butów. Brzmi niewiarygodnie? Być może, ale naprawdę działa. Okazuje się, że dzięki patentowi z obranym ziemniakiem zaoszczędzimy na wizycie u szewca. Jest to bowiem genialny patent na rozbicie zbyt ciasnych butów, szczególnie jeśli są wykonane ze skóry naturalnej lub zamszu. Domowe sposoby naprawdę czasem wystarczają. Problem za małych butów jest bardzo częsty, szczególnie znają go osoby, które nie mają dokładnego rozmiaru stopy, jedne buty są lepsze mniejsze, inne większe. Dlatego też warto znać sposób z obranym ziemniakiem, który jest skuteczny i przede wszystkim, tani.
Ziemniaki i ich obieranie to najbardziej czasochłonny element przygotowywania obiadu. Często unikamy wręcz tego zdrowego warzywa, bo tak bardzo nie chce nam się ich obierać. Tymczasem istnieje mało znany sposób, który można z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni. Obieranie zajmie ci o wiele mniej czasu niż dotychczas.Ziemniaki są na tyle wartościowe, że nie powinniśmy rezygnować z nich w naszej diecie. Jeśli nie znosisz obierania, poznaj mało znany, a tak genialny sposób na skrócenie tego zajęcia.
Zapiekane, faszerowane, gotowane, pieczone, tarte. Ziemniaki możemy podawać na nieskończoną ilość sposobów. Dodatkowo, ze względu na zawarte w nich cenne witaminy z grupy B, C, A i E, oraz niezwykłe właściwości nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. W jakiej formie najlepiej podawać ziemniaki wiosną i latem? Ta orzeźwiająca sałatka będzie istnym rajem dla podniebienia.Ziemniaki, które rozpływają się w ustach, jeszcze nigdy nie były tak łatwe w przygotowaniu. Jak je podać, by zyskały jeszcze większą głębię smaku? Pamiętajmy, że wcale nie musimy ograniczać się do ich tradycyjnej formy. Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami będzie świetną, zdrową i lekką alternatywą na zbliżające się wielkimi krokami, upalne dni.
Zupa krem z ziemniaków to pomysł na naprawdę pyszne, obiadowe danie. Dlatego jeśli masz w domu ziemniaki, warto spróbować tego przepisu i zrobić go na rodzinny obiad. Gwarantujemy, że naprawdę się nią najesz!Zupa krem ma tak wspaniałą konsystencję, że może spokojnie posłużyć jako danie główne, bo jest tak syta. Do wykonania tej zupy potrzebujesz jedynie ziemniaków, całą resztę potrzebnych składników już masz w kuchni!