Jak rozłupać orzechy włoskie bez sprzętu? Dziadek do orzechów nie będzie Ci już potrzebny
Orzechy włoskie to niezwykle zdrowa przekąska. Docenione zostały one przed dietetyków i kucharzy. Ci drudzy twierdzą, że doskonale uzupełniają one dania i wyroby cukiernicze. Ponadto są one łatwe w przechowywaniu i stosunkowo wolno się psują.
Orzechy włoskie nie są jednak idealne. Aby się do nich dostać, musicie użyć dziadka do orzechów bądź w inny sposób je rozłupać. To jednak często prowadzi to znacznego uszkodzenia produktu. Czy istnieją lepsze sposoby na to, jak rozłupać orzechy włoskie?
Jak otworzyć orzechy włoskie bez sprzętu?
Jeśli sądziliście, że aby otworzyć orzechy włoskie, potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, jesteście w dużym błędzie. Spokojnie można to zrobić przy użyciu dowolnego ciężkiego przedmiotu, czy nawet buta.
Czy ktokolwiek w dzieciństwie używał dziadka do orzechów, aby otworzyć te przysmaki? Skądże znowu. Wystarczyła twarda powierzchnia i buty z grubą podeszwą. Jedno precyzyjne uderzenie piętą i już mogliśmy się rozkoszować smakiem orzechów włoskich.
Oczywiście trudno wymagać, aby ktokolwiek ryzykował uszkodzeniem podłogi w domu, aby otworzyć orzechy włoskie. Zamiast tego możecie użyć zawiasów drzwi. Wystarczy włożyć orzechy między ościeżnice, a zawiasy i powoli zamykać drzwi. Przestańcie naciskać, gdy usłyszycie trzask łupiny.
Otwórz orzechy jak prawdziwy szef kuchni
Pewnie zastanawiacie się, czy są inne sposoby na to, jak rozłupać orzechy włoskie bez sprzętu? Oczywiście, że są. Wiedzą o tym szefowie kuchni, którzy są w stanie otworzyć orzechy włoskie za pomocą noża.
W tym celu należy wziąć orzechy do ręki i ustawić je poziomo, tak aby podział pomiędzy połówkami był równy, z włóknistym końcem skierowanym w waszą stronę. Teraz wystarczy włożyć czubek noża poziomo w szew i przekręcić nóż podobnie, jak klucz w zamku.
Dalej należy palcami rozchylić łupiny orzecha albo pomóc sobie nożem, rozłupując trudne do przerwania elementy. Zachowajcie jednak ostrożność. Otwierając orzechy włoskie za pomocą noża nie trudno o skaleczenie.
Wykorzystaj prawa fizyki
Jeśli obawiacie się otwierania orzechów włoskich za pomocą noża, możecie po prostu je zamrozić. Zadziałają tutaj proste prawa fizyki. Skoro woda w trakcie zamarzania zwiększa swoją objętość, wnętrze orzecha powinno rozsadzić łupinę od środka.
Wystarczy schować orzechy włoskie do torebki foliowej i włożyć je do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy orzechy i usuwamy skorupki. Dzięki temu zabiegowi miąższ orzechów włoskich będzie nienaruszony.
Ponadto orzechy nabiorą nieco miękkości, a ich smak stanie się bardziej wyrazisty. Jeśli zatem planujecie użyć ich do wypieków, ten sposób na to, jak rozłupać orzechy włoskie będzie dla was najlepszym rozwiązaniem.
Zobacz także:
- Trzymali w łazience kury i króliki, w wannie węgiel. Tak wyglądało mieszkanie w blokach
- Okna parują od wewnątrz? Zrób to zanim pojawi się pleśń
- Podczas przesadzania porzeczki pamiętaj o 3 zasadach. Bogate zbiory gwarantowane