Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Orzechy Włoskie

Orzechy Włoskie

Jak rozłupać orzechy włoskie?
08.11.2023 09:12 Jak rozłupać orzechy włoskie bez sprzętu? Dziadek do orzechów nie będzie Ci już potrzebny

Orzechy włoskie to niezwykle zdrowa przekąska. Docenione zostały one przed dietetyków i kucharzy. Ci drudzy twierdzą, że doskonale uzupełniają one dania i wyroby cukiernicze. Ponadto są one łatwe w przechowywaniu i stosunkowo wolno się psują.Orzechy włoskie nie są jednak idealne. Aby się do nich dostać, musicie użyć dziadka do orzechów bądź w inny sposób je rozłupać. To jednak często prowadzi to znacznego uszkodzenia produktu. Czy istnieją lepsze sposoby na to, jak rozłupać orzechy włoskie?

Jak wykorzystać łupiny po orzechach?
24.10.2023 13:09 Nigdy nie wyrzucam łupin po orzechach. Moje kwiaty je uwielbiają

Lubicie orzechy włoskie? Z pewnością tak. To nie tylko zdrowa przekąska i doskonały dodatek do ciast. Osobiście wykorzystuję je w całości, tworząc z ich łupin nawóz dla moich roślin w ogrodzie.Jeśli zatem dalej wyrzucacie łupiny po orzechach włoskich do kosza, zaprzestańcie tego. Marnujecie pełnowartościowy produkt na domowy nawóz do roślin. W tym artykule pokażę wam, jak wykorzystać łupiny po orzechach.

Orzech włoski
20.07.2023 14:42 Ten pasożyt zniszczył moje orzechy włoskie. Atakuje je bez ustanku

Orzechy włoskie to odporne na choroby drzewa, znane ze swoich prozdrowotnych owoców. Porastają one wiele ogródków działkowych, dając przy tym przyjemny cień. Czy wiedzieliście jednak, że istnieje pasożyt, który może zniszczyć owoce orzecha włoskiego? Niestety sam przekonałem się o tym na własnej skórze.

Orzech włoski
04.07.2023 12:43 Orzech włoski przejmuje Polskę. Najlepszy botanik wyjaśnił roślinną inwazję

Orzech włoski to jedno z bardziej popularnych drzew, jakie można spotkać na działkach Polaków. Nie wymaga szczególnej pielęgnacji, gwarantuje pokaźne zbiory prozdrowotnych owoców, a ponadto zapewnia znaczną ilość cienia w upalne lato. Czy wiedzieliście jednak, że zaczyna on dominować polski krajobraz?

Orzechy
14.12.2022 20:31 Zalej orzechy włoskie wodą. Efekt zaskoczy każdego. Trik, który rozwiązuje znany problem

Orzechy włoskie to wyjątkowy produkt spożywczy, który może być zarówno deserem, jak i składnikiem wytrawnych dań. Mało tego, produkty te mają w sobie wiele cennych dla organizmu minerałów, a ponadto zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym. Mają więc mnóstwo zalet, ale też jeden poważny mankament.Ci, którzy lubią się nimi zajadać, na pewno dobrze wiedzą, jaka jest największa bolączka z nimi związana. Chodzi oczywiście o ich rozłupywanie. Okazuje się, że ten niewdzięczny proces można sobie znacznie ułatwić. W jaki sposób?Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie?Do rozłupywania orzechów włoskich zwykle służą specjalne narzędzia. Te mają postać dziadków do orzechów lub specjalnych obcęgów. Choć spełniają swoje zadanie, często przy okazji niszczą też pyszne wnętrze wspomnianych smakołyków. Za każdym razem dostarczają też rozkruszonych łupin, które robią w kuchni niezły bałagan. Ich fragmenty często są znajdywane w dalekich zakamarkach pomieszczenia i to kilka dni po spożyciu orzechów, bo aż tak wystrzelają ze służących do rozłupywania narzędzi. Jak się okazuje, ten problem można łatwo zniwelować. Wystarczy wrząca woda i nieco cierpliwości.Co więc należy zrobić, by orzechy włoskie rozłupywało się o wiele łatwiej. Trzeba włożyć je do miski i zalać wrzątkiem. Wystarczy im pół godziny takiego namaczania, by znacznie rozmiękły. Wtedy można je otworzyć cienkim nożem, wkładając go w złączenie skorupek i przekręcając. Wówczas uwolnimy smakowity środek, a pozostałości nie dołożą nam sprzątania. Warto zaznaczyć, że efekt ten można dodatkowo wzmocnić, dodając soli do wrzącej wody. Wówczas jednak orzechy też będą słone.Jak jeszcze rozłupać orzechy włoskie?Jeśli ktoś boi się zostawiać w kuchni naczynie z wrzącą wodą, bo na przykład ma w domu małe dzieci, które rozrabiając, mogą ją na siebie wylać, jest jeszcze inny sposób. Ten również jednak zakłada użycie intensywnej temperatury. Chodzi bowiem o uzyskanie dokładnie takiego samego efektu, czyli zmiękczenia skorupek.Jak więc zrobić to bez wody? Tu z pomocą przychodzi piekarnik. Wystarczy wyłożyć orzechy włoskie na blachę do pieczenia, ustawić sprzęt na 200 stopni Celsjusza i odczekać kwadrans. Po tym czasie orzechy powinny być na tyle miękkie, że skorupki odejdą bez problemu.Zobacz wideo:Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:1. Najciekawsze domy świata. Architektów poniosła wyobraźnia 2. Uporczywy problem zniknie. Wystarczy zrobić jedną rzecz ">Uporczywy problem zniknie. Wystarczy zrobić jedną rzeczŹródło: buzz.gazeta.pl/ regiodom.pl