Jak siać cukinię? Jeden błąd i warzyw nie będzie
Cukinia to przepyszne warzywo, które podbiło serca i podniebienia Polaków. Do jego zalet należy również bogactwo witamin i innych składników odżywczych, a także łatwość uprawy.
Wielkimi krokami zbliża się moment wysiewu cukinii. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji możemy z jednej rośliny uzyskać nawet 20 kg warzyw. Jak to zrobić?
Dlaczego warto uprawiać cukinię?
Cukinia - w swojej przerośniętej formie zwana również kabaczkiem - to warzywo o uniwersalnym zastosowaniu. Możną ją jeść na surowo w sałatkach, pieczoną, grillowaną, jako dodatek do sosów i gulaszy. Przyrządza się z niej placki, kotlety i wypieki, nawet na słodko!
Delikatny smak i łagodny aromat cukinii pasuje do różnych potraw, ale walory smakowe to nie jedyna zaleta tego warzywa. Warto zwrócić uwagę także na jego wartości odżywcze.
Cukinia zawiera cenne antyoksydanty, w tym witaminę A i C, a także kwas foliowy. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i odkwaszające. Korzyści z uprawy tego warzywa, które doskonale czuje się w naszych warunkach i obficie owocuje, są zatem niebagatelne.
Jak uprawiać cukinię?
Uprawę cukinii zaczynamy od wysiania nasion. Możemy z nich przygotować rozsadę, ale nie jest to konieczne. Cukinia pięknie urośnie zasiana wprost do gruntu, pod warunkiem że będziemy się trzymali kilku podstawowych zasad.
Po pierwsze, przygotujmy odpowiednie podłoże. Cukinia nie ma na szczęście dużych wymagań glebowych, ale najlepiej rozwija się na żyznej, próchniczej ziemi o pH wynoszącym ok. 7. W związku z tym ważne jest regularne wapnowanie, które pozwoli podwyższyć kwaśny odczyn gleby.
Wapń możemy dodać do podłoża przed wysiewem cukinii, tak samo jak obornik - to jednak musi nastąpić rok przed uprawą warzyw.
Zmianowanie, czyli gdzie siać cukinię?
Idealne stanowisko dla cukinii powinno być dobrze nasłonecznione, ale osłonięte od wiatru, gdyż warzywo źle reaguje na przeciągi. W przypadku uprawy tego warzywa istotne znaczenie ma zmianowanie, czyli zachowanie odpowiedniej kolejności sadzenia roślin na tym samym miejscu.
Uwaga! Po wysianiu cukinii lub innych roślin dyniowatych na danym stanowisku nie możemy tego powtórzyć przez najbliższe 3-4 lata! Co roku należy więc zmienić miejsce uprawy tego warzywa, a najlepiej sadzić je tam, gdzie wcześniej rosły strączki oraz wczesne rośliny kapustne.
Stosując się do powyższych zaleceń, cukinię wysiewamy bezpośrednio do gruntu w połowie maja, kiedy mija ryzyko wystąpienia przymrozków, a przy gruncie panują wyższe temperatury.
Czym nawozić cukinię?
Cukinia należy do żarłocznych warzyw - szybko rośnie i produkuje dużych rozmiarów owoce. Należy więc zaspokoić jej głód na składniki odżywcze poprzez regularne nawożenie. Jak to robić?
W początkowym etapie uprawy stosujemy fosfor, który pozwoli roślinie rozwinąć mocny system korzeniowy. Kluczowe znaczenie ma nawożenie azotem, które powinno być przeprowadzone w kilku dawkach - przed wysiewem, w trakcie tworzenia części wegetatywnych i ok. 4 tygodnie po zawiązaniu owoców.
Kiedy cukinia zaczyna wytwarzać kwiatostany, podajemy fosfor, który wspomaga proces kwitnienia i zapewni wysokie plonowanie.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Ogród na co dzień na YouTube
Zobacz także: