Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Babcia używa ich do ściółkowania pomidorów. Tak pobudza je do wzrostu
Kamil Świętek
Kamil Świętek 06.05.2024 17:43

Babcia używa ich do ściółkowania pomidorów. Tak pobudza je do wzrostu

Ściółkowanie pomidorów
Fot. Canva/24-K Production

Każdy z nas chciałby cieszyć się wspaniałymi plonami. W końcu po to wkładamy tyle wysiłku w przydomowe uprawy, aby czerpać z nich same korzyści.

Niestety, niektóre z roślin są wymagające w pielęgnacji, a do tych należą w szczególności pomidory. Czy wiedzieliście, jak istotną rolę w hodowli tych roślin odgrywa ściółkowanie pomidorów?

Czym jest ściółkowanie pomidorów?

Ściółkowanie pomidorów to nic innego, jak proces polegający na zabezpieczeniu korzeni, dolnych części rośliny oraz gleby przed szkodliwymi warunkami środowiskowymi.

Proces ten można przeprowadzić na różnorodne sposoby, zarówno wykorzystując naturalne rozwiązania w postaci słomy, czy wcześniej przygotowanej ekologicznej ściółki lub z wykorzystaniem specjalistycznych produktów, jak chociażby agrowłókniny.

Kluczem ściółkowania pomidorów jest jednak zabezpieczenie ich przed skrajnymi temperaturami i zahamowaniu nadmiernego parowania wody z gleby, dzięki czemu pomidory mogą szybciej i zdrowiej się rozwijać.

Ściółkowanie pomidorów 2.jpg
Fot.Canva/PhotobyELE, Getty Images

Jak przeprowadzić ściółkowanie pomidorów?

Patent ten jest bardzo prosty. Wystarczy rozłożyć kartony na zakładkę wokół krzaczków pomidorów, tak aby nie pozostawić pomiędzy nimi wolnej przestrzeni. Całość zwilżamy wodą i obciążamy kamieniami po bokach, aby ustabilizować „ściółkę”. Warto przysypać kartony inną ściółką, np. z kory, czy słomy, co tylko jeszcze lepiej zabezpieczy rośliny.

Pamiętaj jednak, by do przykrywania roślin wykorzystać odpowiednie kartony. Nie każda tektura bowiem nadaje się do zastosowania w ogrodzie. Niektóre kartony posiadają śladowe ilości metali ciężkich i mikroplastiku.

Zastosujcie patent mojej babci, a nie poznacie własnych pomidorów

Kategorycznie do ściółkowania pomidorów nie wykorzystujcie kartonów przemysłowych (np. z pudełek po butach). Zamiast tego użyjcie tektury spożywczej (np. z pudełek po pizzy), które podlegają ścisłym normom produkcyjnym. 

Dzięki temu znacząco zminimalizujecie ilość szkodliwych substancji wnikających do gleby i roślin. Co otrzymujecie w zamian? Moja babcia od lat wykorzystuje kartony spożywcze do ściółkowania pomidorów. 

Duża zawartość celulozy w tego typu materiałach wzbogaca glebę w cenną materię organiczną, nie tylko przyspieszając wzrost pomidorów, ale również hamując rozwój chwastów i przyciągając dżdżownice, które doskonale użyźniają podłoże.

Ściółkowanie pomidorów 3.jpg
Fot.Canva/TonyFreedom, Getty Images

ZOBACZ TAKŻE:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10