Jest bogata w witaminy, a do tego pyszna i prosta w uprawie. Świetne warzywo poplonowe
Pomidory, ogórki, sałata - te warzywa zna każdy, są lubiane i chętnie uprawiane. Co jakiś czas jednak dowiadujemy się o nowych odmianach i gatunkach roślin, które zaskakują niezwykłym smakiem i bogactwem substancji odżywczych.
Niektóre z nich to rośliny egzotyczne, które do niedawna nie były znane w naszym kraju lub zostały zapomniane. Dzisiaj jednak Polacy chętnie sięgają po coraz to nowsze gatunki i odmiany roślin uprawnych. Jedną z nich jest sałata łodygowa.
Sałata na nóżce, głąbik spod Krakowa
Niedawno pisaliśmy o zucchiolo - to nowe warzywo podbija rynek. Kolejnym hitem jest sałata łodygowa zwana również szparagową, wywodząca się z Chin. W Polsce była znana już kilka wieków temu pod nazwą głąbika krakowskiego. Na jakiś czas odeszła w zapomnienie, by obecnie powrócić w wielkim stylu do ogrodów i kuchni Polaków.
Nie przypomina ona tradycyjnych odmian sałaty. Zamiast okrągłej główki mamy tu bowiem do czynienia z grubą, twardą łodygą, z której wyrastają wydłużone, strzeliste liście.
Jeśli natomiast chodzi o smak, to liście te przywodzą na myśl sałatę masłową i cykorię, jednak podstawową częścią jadalną w przypadku tej rośliny jest jej charakterystyczna łodyga.
Sałatę łodygową zjesz ze smakiem i na zdrowie
Sałata łodygowa może poszczycić się cennymi walorami smakowymi i wartością odżywczą. Jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz beta-karotenu, zawiera również witaminę C, potas, magnez, antocyjany, żelazo oraz wapń.
Do spożycia nadaje się wspomniana wcześniej soczysta łodyga sałaty o świeżym posmaku, którą można jeść na surowo, gotować podobnie jak szparagi, dusić i zapiekać. Świetnie smakuje także kiszona. Liście tego warzywa również są jadalne - sałatka z ich dodatkiem będzie przepyszna.
Jak uprawiać sałatę łodygową?
Kolejną zaletą sałaty łodygowej jest jej łatwa uprawa. Roślina nie ma zbyt wygórowanych wymagań co do podłoża, choć najlepiej rośnie w glebie lekkiej o odczynie mieszczącym się w granicach od 6,5 do 7 pH.
Sałatę łodygową można uprawiać z rozsady lub wysiewać bezpośrednio do gruntu. Ma niskie wymagania klimatyczne i doskonale rośnie w chłodnych okresach, dlatego świetnie sprawdza się w charakterze przedplonu oraz poplonu.
Na uprawę poplonową sałatę łodygową wysiewamy w końcówce czerwca oraz w lipcu, najlepiej na grządkach po ogórkach, pomidorach, szpinaku, cebuli i burakach. Zbiory możliwe są po 10-14 tygodniach, przed zawiązaniem przez roślinę kwiatów i zdrewnieniem łodyg.
Odległość pomiędzy roślinami na grządce powinna wynosić ok. 30 cm. Roślinom, jak i nasionom trzeba zapewnić dostęp do światła słonecznego oraz należy pamiętać o regularnym podlewaniu.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanałów Backyard_gardening_beekeeping i KhangStarr na YouTube.
Zobacz także:
- Jak łatwo znaleźć działkę ROD i być działkowcem? Jest sposób
- Wbij w ziemię przy ogórkach. Dzięki temu plony mogą być rekordowe
- Nie wyrzucaj obierek po ogórkach. Rozłóż w ogrodzie, szkodniki uciekną