Kiedyś każdy miał ją w swoim ogrodzie. Jej owoce gwarantują zdrowie i sprawność na długie lata
Dzika róża to bardzo interesująca roślina, która wiele lat temu zdobiła wiele przydomowych ogrodów. Jej aspekt estetyczny to jedynie pewna wypadkowa. Dzika róża wykorzystywana była do przygotowywania prozdrowotnych przetworów, nalewek i aromatycznych naparów.
Z biegiem czasu jednak coraz mniej osób ma ją w ogrodzie, a szkoda. Jest niezwykle zdrowa i przyda się szczególnie jesienią i zimą. Może warto przywrócić jej popularność?
Dzika róża i jej właściwości
Dzika róża to krzew dorastający do 3 metrów wysokości. Jej cechą charakterystyczną są liście z ostrymi, zakrzywionymi do dołu kolcami oraz kwiatami przybierającymi kolory od bieli po róż. Najcenniejsze w dzikiej róży są jednak jej owoce. Przypominają one kształtem małe, białawe orzeszki.
To właśnie one pełne są witamin z grupy: B, C, A, D, K, a także magnezu, potasu, krzemu i żelaza. Dzika róża zawiera również karotenoidy, m.in. likopenu czy luteiny, a także związki polifenolowe takie jak garbniki, antocyjany i flawonoidy.
Zawartość licznych związków i witamin sprawia, że dzika róża ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Ceniona jest również ze względu na właściwości moczopędne, wspomagające trawienie i uspokajające.
W jaki sposób wykorzystać owoce dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży można zbierać od sierpnia do października. Najczęściej jej owoce sprzedawane są w formie suszonej. Suszenie to odbywa się w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, by następnie w drugiej jego fazie owoce dosychały w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.
Suszyć można również płatki dzikiej róży. Pozyskuje się je z płatków kwiatów na początku kwitnienia krzewu. Zrywa się je między majem a lipcem. Po zerwaniu płatków tych nie myjemy, tylko zaraz przystępujemy do ich obróbki. Można je suszyć na świeżym powietrzu lub w temperaturze do 35 stopni Celsjusza.
Płatki i owoce nadają się do przygotowania syropów, nalewek oraz konfitur różanych. Przy odrobinie chęci możecie z nich stworzyć aromatyczne olejki, które będziecie mogli dodać do kadzidełek.
Dzika róża do użytku domowego
Dla domowego zastosowania najlepiej będzie przygotować syrop z dzikiej róży. W tym celu 1 kg owoców dzikiej róży należy zalać 2 litrami letniej wody, w której należy zblendować owoce na jednolitą masę. Następnie mieszaninę przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się zbędnych ziarenek.
Do gotowej masy warto dodać około 250-300 gramów cukru, po czym należy zagotować całość. Po 30 minutach gotowania syrop przelewamy do słoików i butelek i pasteryzujemy, dzięki czemu jego termin ważności ulegnie znaczącemu przedłużeniu.
W okresie przeziębienia i grypy zaleca się spożycie 2-3 łyżek stropu z owoców dzikiej róży dziennie. Warto dodać go chociażby do aromatycznej herbaty.
Zobacz także:
- Przygotuj róże do zimy. Kluczowy jest termin i technika, inaczej twoja praca pójdzie na marne
- Spalasz gałęzie w ogrodzie? Licz się z mandatem, tak wysokiej kary nikt nie chciałby płacić
-
Zbierz te zioła jesienią. Przydadzą się na zimę