Liście pomidorów i ogórków żółkną? Tani sposób pomoże
Pomidory to ukochane warzywa Polaków. Są zdrowe, pyszne i uniwersalne - jemy je na surowo, dodajemy do sałatek, makaronów, sosów i zup. Chcąc na co dzień cieszyć się smakiem pomidorów z własnego krzaczka, chętnie uprawiamy je w ogrodach.
Pomidory nie są specjalnie skomplikowane pod względem wymagań i pielęgnacji, jednak bywają mocno narażone na występowanie chorób i ataki szkodników. Gdy tylko zauważymy, ze liście rośliny zaczynają żółknąć, trzeba działać od razu.
Częste choroby pomidorów i ogórków
Maj to gorący okres w kalendarzu każdego ogrodnika, który zajmuje się uprawą warzyw. W naszych ogrodach, na tarasach i balkonach chętnie uprawiamy zwłaszcza pomidory i ogórki, a właśnie teraz przypada moment, gdy nasze sadzonki przenosimy do gruntu.
Przesadzanie i związana z tym zmiana warunków środowiskowych to zawsze czynnik stresogenny dla roślin. Nie inaczej jest w przypadku pomidorów oraz ogórków, których sadzonki są mocno narażone na szkodliwe działanie czynników chorobotwórczych.
Nieraz zdarza się, że naszą uprawę atakuje zaraza ziemniaczana lub mączniak prawdziwy i rzekomy, które mogą doprowadzić nawet do obumarcia roślin i zniweczyć nasz trud włożony w uzyskanie plonów.
Jak rozpoznać choroby pomidorów?
O tym, że z naszą uprawą dzieje się coś złego, pierwsze powiedzą nam liście, które staną się wiotkie, zaczną więdnąć i pojawiają się na nich charakterystyczne przebarwienia w postaci żółtawych plamek.
Choroby roślin przejawiają się również w ograniczonym wzroście pomidorów, ogórków i innych warzyw, które przestają kwitnąć i owocować. Za taki stan uprawy odpowiadają grzyby, do których rozwoju dochodzi np. na skutek zbytniej wilgoci i za małej cyrkulacji powietrza.
Aby przeciwdziałać tym czynnikom chorobotwórczym, należy sięgnąć po środki grzybobójcze. Nie jesteśmy jednak skazani na chemię, możemy przygotować prosty domowy preparat przeciwko grzybom.
Przepis na domowy środek grzybobójczy
Aby przygotować domowy preparat przeciwko grzybom, potrzebujemy łyżki czosnku (może być świeży, zmiażdżony lub suszony), którą rozpuszczamy w litrze ciepłej wody. Czosnek słynie ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych, które zawdzięcza zawartości m.in. siarki i allicyny.
Aby jeszcze bardziej wzmocnić działanie grzybobójcze preparatu, dodajemy do niego łyżkę sody oczyszczonej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy roztwór na dwie godziny. Następnie odcedzamy, rozcieńczamy z litrem wody i przelewamy do butelki z atomizerem.
Opryski wykonujemy bezpośrednio na chore liście. Ważne, by nie opryskiwać roślin przed opadami deszczu, które mogłyby zmyć cenny preparat. Domowy środek grzybobójczy możemy stosować nie tylko na pomidory i ogórki, ale także np. w uprawie cukinii.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału PRIRODNOZDRAVLJE na YouTube.
Zobacz także:
- Ogórki będą miały plony kilka tygodni dłużej. Złota rada
- Jak sprawić, żeby łodygi pomidorów były grubsze?
- Unikaj 5 typowych błędów podczas uprawy buraków