Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Najdroższe warzywo świata rośnie w polskich lasach. Sezon jest krótki
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 06.04.2024 11:53

Najdroższe warzywo świata rośnie w polskich lasach. Sezon jest krótki

pędy chmielu
Fot. YouTube/Łukasz Łuczaj - Rośliny Jadalne i Dziki Ogród

W Polsce najdroższe warzywo świata możemy spotkać dziko rosnące w lasach i na łąkach. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile warte są pędy chmielu. Czy wiesz, jak wyglądają?

Pędy chmielu w smaku przypominają połączenie karczochów ze szparagami. Pokochano je za granicą. Sprawdź, ile kosztują zwykłe pędy chmielu.

Najdroższe warzywo świata w Polsce jest chwastem?

Prawdziwym rarytasem są we Francji, Włoszech i Belgii. Mieszkańcy tych państw biją się o pędy chmielu, które w Polsce często traktowane są jak zwykłe chwasty. Co w nich takiego niezwykłego?

Pędy chmielu w smaku przypominają szparagi połączone z karczochami. Mają wyjątkowy, delikatny smak i są niezwykle chrupiące. Jak przygotować z nich pyszne danie? Wystarczy umyć je, osuszyć i delikatnie podsmażyć na patelni z odrobiną masła.

Właśnie za taką potrawę za granicą są w stanie zapłacić ogromne pieniądze. Ile kosztują pędy chmielu? Ciężko uwierzyć, że tak pospolita w Polsce roślina jest aż tyle warta. Kilogram swoje kosztuje.

chmiel
Fot. Canva / benjaminlion

Ile warte są pędy chmielu?

Sezon na pędy chmielu trwa od marca do kwietnia. W tym czasie możemy zrywać i rozkoszować się pędami. Za ile można je kupić za granicami naszego państwa? Ciężko uwierzyć, jak dużo nasi sąsiedzi są w stanie za nie zapłacić.

Pędy chmielu za granicą mogą kosztować nawet 1000 euro za 1 kg. Właśnie tyle są w stanie zapłacić za nie smakosze. My możemy zabrać je w swoim ogrodzie lub na łące. Jak zrywać pędy chmielu?

Skosztuj cennych pędów chmielu

W Polsce sezon na pędy chmielu trwa do końca kwietnia. Właśnie w tym czasie możemy poszukać ich w swojej okolicy i spróbować ich wyjątkowego smaku. Im młodsze pędy, tym lepiej.

Zrywać możemy białe, młode pędy, które smakują najlepiej. Dobrze sprawdzą się też te, które zdążyły zrobić się zielone. Jednak niedługo pędy nie będą nadawały się do jedzenia.

Kiedy pędy chmielu zaczną robić się brązowe, stwardnieją i przestaną nadawać się do jedzenia. Zostało niewiele czasu, żeby cieszyć się pysznymi pędami wartymi ogromne pieniądze.

chmiel
Fot. Canva / RitaE, pixabay

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału “Fot. Łukasz Łuczaj - Rośliny Jadalne i Dziki Ogród” na YouTube.

Zobacz także: