Najlepsze rośliny do kuchni. Nie straszna im para i zmieniające się temperatury
Powiada się, że rośliny w kuchni nie mają prawa bytu. Nic bardziej mylnego! Kwiaty doniczkowe potrafią zmienić całą aranżację jej wnętrza. Stanowią przyjemny dla oka, naturalny element wyposażenia serca domu, w jakim spędzamy większą część czasu. Mimo że w pomieszczeniu, gwałtownym zmianom ulega mikroklimat, istnieją rośliny, jakie poradzą sobie z takimi warunkami bez problemu.
Na co zwrócić uwagę wstawiając kwiaty do kuchni?
Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę, że kuchnia jest pomieszczeniem, w jakim mikroklimat ulega gwałtownym przeobrażeniom. Chodzi tutaj głównie o gwałtownie zmiany temperatury, czy przeciągi. Włączony piekarnik, gotowanie czy smażenie podgrzewa atmosferę, natomiast otwarte okno wpuszcza do środka zdecydowanie chłodniejsze powietrze.
Nie każda roślina jest gotowa na tak drastyczne zmiany mikroklimatyczne. Dlatego trzeba mieć świadomość tego, że nie wszystkie z nich powinny znaleźć się w kuchni. Istnieją jednak takie zielone dary natury, które bardzo dobrze zniosą wspomniane warunki. Poza nimi należy również pamiętać o tym, aby dobrać odpowiednie miejsce na nasze rośliny. Nie wolno stawiać ich blisko kuchni czy piekarnika, gdyż mogą źle to znosić. Wynika to z faktu, że podczas smażenia powstają drobinki tłuszczu, jakie osadzają się na rzeczach dookoła. Ten z kolei, jeśli osadzi się na liściach rośliny, to przytka im aparaty szparkowe, a dodatkowo nie wygląda to estetycznie.
To samo tyczy się ustawiania roślin w zaciemnionej kuchni. O ile istnieją takie ich gatunki, które są w stanie znieść ciemniejsze otoczenie, to tak czy siak, zielone dobro natury będzie potrzebować światła słonecznego. W mniejszym lub większym stopniu. Warto więc zaopatrzyć się w żarówki z jasnym, białym światłem mogące zastąpić to naturalne. Takie możemy zamontować na oświetleniu podsufitowym lub specjalnych listwach doświetlających.
Jak zaaranżować kuchnię dla kwiatów doniczkowych?
Zacznijmy najpierw od aranżacji ziół, które w kuchni spotykane są najczęściej i oplątów. Najciekawszym i jakże gustownym pomysłem będzie umieszczenie ich w specjalnych wiszących pojemniczkach. Nie dość, że będą prezentować się elegancko, to jeszcze łatwo będzie można sięgnąć po listek, jeśli zajdzie potrzeba dodania takowego do naszej potrawy. Podobnie można zrobić oplątami. Umieszczone w szklanym pojemniczku przyciągną wzrok naszych gości i będą cieszyć oko, ilekroć zawitamy do kuchni.
Jeśli parapet to za mało, możemy pomyśleć o nabyciu specjalnych stojaków, albo wykorzystać jakąś półkę. Pozwoli to na lepsze wyeksponowanie roślin, a i same nie znikną gdzieś na tle ziół ustawionych wcześniej.
Możemy również wykorzystać tak zwane kwietniki parapetowe ze specjalnym zaciskiem. Wybieramy miejsce, w którym chcemy go przyczepić i gotowe! Tym sposobem zwiększamy sobie pole do popisu na dekorację wnętrza zielonym darem natury.
Powyższe pomysły dotyczyły głównie roślinek przypominających drzewka, czy bujną trawę, rosnące ku górze. Istnieją również te wiszące lub pnące. Te dopiero wyglądają genialnie w kuchni! Nawet jeśli zabraknie miejsca na półce czy parapecie, zawsze możemy wykorzystać ścianę albo sufit.
Do takiej dekoracji idealnie nadadzą się podwieszane osłonki lub doniczki, a nawet podwieszany kwietnik, jaki można umieścić nad parapetem.
Nie wolno także zapominać o stworzeniu, tak zwanego wertykalnego mini ogrodu w kuchni. W sklepach ogrodniczych można zakupić specjalne kwietniki z litego drewna pozwalającego zawiesić na nim doniczki. To naprawdę nietuzinkowa, ale jakże elegancka i przyjemna dla oka, naturalna ozdoba dekoracyjna.
Możliwości jest naprawdę wiele. Ale, ale skoro wiemy już jak przygotować kuchnię dla naszych roślin, warto wiedzieć…
Jakie kwiaty doniczkowe ustawiać w kuchni
- Epipremnum to przepiękne pnącze, które zachwyca swoim pstrym i jakże uroczym ulistnieniem. Jest roślinką, jaka rozrasta się dość szybko. Jej twarde, żółtawo-zielonego koloru pędy mogą osiągać od 4 do 5 metrów. Jednak cały urok epipremnum tkwi w jej listkach, które kształtem przypominają ostro zakończone serduszka. Ich blaszka zdobiona jest przez kremowo-żółte smugi. Co ciekawe, ich ilość zależna jest od dostępu do światła, z jaką roślina ma styczność. Im go więcej, tym te stają się bardziej pstrokate! Zatem warto umieścić go w kuchni, aby rozświetlił swoją nietuzinkową barwą jej wnętrze. Idealnie nadają się do powieszenia, gdyż jej pnącza mogą tworzyć eleganckie kaskady lub zaczepić się o rozmaite podpory.
- Dracena to kolejna roślinka, którą możemy ustawić w kuchni. Ma tyle różnych odmian, że jak to mówią, do koloru do wyboru. Jedne to kilkumetrowe drzewa mające gruby pień, zaś inne można łatwo pomylić z krzewem. Jej piękne, biało-kremowe kwiatostany, przeważnie wydzielają intensywny zapach. Z reguły, kwiatostany draceny tworzą ładnie wyglądające kłosy złożone z drobniutkich kwiatków. Ustawione w kuchni dodadzą jej delikatności.
- Sukulenty , chociaż małe i niepozorne również mogą zawitać do naszej kuchni. Jako że pochodzą z gorących klimatów, niestraszna im będzie wysoka temperatura. Dobrze znoszą niedostatek wody i zdecydowanie preferują suche powietrze. Jednak muszą być dobrze nasłonecznione.
- Nolina to tak zwana stopa słonia i jest idealnym gościem naszej kuchni. Posiada gruby, pękaty pień rozszerzający się na dole i to tam, gromadzi zapasy wody. Z jego szczytu wyrasta kępa “dracenowatych” liści, które kojarzone są z pióropuszem. Dorastają nawet do 120 centymetrów wysokości. Jako element dekoracyjny kuchni są w stanie, w nietuzinkowy sposób urozmaicić jej wygląd.
- W kuchni możemy także śmiało postawić hoję , która tworzy przepiękne kilkumetrowe pędy. Jej skórzaste, pokryte woskowatym kutnerem listki cieszą oko i nadają magicznego uroku pomieszczeniu, w jakim przyjdzie im stać. Gwiazdkowe białe tudzież różowe, drobne i mięsiste kwiaty są niczym wyjęte z bajki. Jeśli chcemy nadać kuchni takiej atmosfery, nie może zabraknąć w niej właśnie hoi.