Nakarm ogórki domowym specyfikiem. Ogromne plony będą co sezon
Nawóz do ogórków nie musi być drogi. Wystarczy, że skorzystać z Naszej porady, a Twoje ogórki obdarzą Cię okazały plonem i smacznym owocem. Jeśli już teraz nie możesz się doczekać, aby dowiedzieć się co to za nawóz, powiemy Ci, że możesz go zrobić w domowych warunkach.
Nawóz do ogórków – dlaczego jest taki ważny?
Nie ulega wątpliwości, że jeśli chcesz zebrać okazały plon, musisz przystosować ziemię pod uprawę określonego rodzaju roślin. Nie inaczej jest z ogórkami. Odpowiednio dobrany nawóz, środowisko w jakim będzie wzrastał oraz częstość podlewania ma niebagatelny wpływ na rozwój rośliny.
Sztuczne nawozy spełniają swoja rolę, ale jak sama nazwa wskazuje – są one sztuczne. Czyż nie po to uprawiasz własne rośliny, żeby cieszyć się warzywami i owocami bez zbędnych chemikaliów i sztucznych dodatków?
Stwórz z Nami domowy nawóz do ogórków, który zrewolucjonizuje Twoje podejście do uprawiania tego rodzaju warzywa.
Nawóz do ogórków – jak przygotować odżywkę
Dobry domowy nawóz to taki, który jest skuteczny, ale również możliwy do zrobienia w domowych warunkach. Dlatego też możesz być zdziwiony jak prosty jest on w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujesz to:
- litra ciepłej wody,
- łyżki suszonych drożdży,
- łyżki cukru pudru,
- słoika.
Teraz pora na przygotowanie preparatu. Litr ciepłej (ale nie gorącej) wody wlewamy do słoika, powoli dodajemy łyżkę suszonych drożdży, dodajemy łyżkę cukru dla aktywacji drożdży i całość dokładnie mieszamy.
Następnie preparat powinien poleżeć w ciemny miejscu około 2 godziny.
Nawóz do ogórków – jak zastosować preparat
Gotowy preparat należy rozcieńczyć 5 litrami letniej wody. Tak przygotowany nawóz po raz kolejny rozcieńczamy. Przyjmuje się, że na 10 litrów wody do polewania ogórków wlewamy litr przygotowanej odżywki.
Aby odżywka była skuteczna, przed jej zastosowaniem należy podlać ziemię letnią wodą. Następnie ogórki podlewamy rozcieńczoną mieszanką, po litrze na każdy krzaczek. Preparat ten może wykorzystać również do uprawy papryki, bakłażana, czy pomidorów dokładnie w tych samych proporcjach.