Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Nie wyrzucaj. Ten chwast likwiduje szkodniki i choroby roślin
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.03.2024 13:04

Nie wyrzucaj. Ten chwast likwiduje szkodniki i choroby roślin

chwast
Fot. Shutter/Helen Sushitskaya

W Polsce nie brakuje roślin, które mają niezwykłe właściwości i możemy spotkać je dziko rosnące na łąkach. Wiele z nich często uznawane jest za zwykły chwast, kiedy w rzeczywistości ma cudowne właściwości.

Skrzyp polny może pomóc na rozmaite dolegliwości. Przyda się również w ogrodzie, kiedy rośliny zostaną zaatakowane przez szkodniki. Sprawdź, gdzie go znajdziesz i jak go wykorzystać.

Niezwykłe właściwości skrzypu polnego

W ogrodach ta roślina często uznawana jest za trudny do wypleniania chwast. Inni doceniają niezwykłe właściwości skrzypu polnego. Naprawdę warto mieć go w ogrodzie. Będzie niezastąpiony na wiele dolegliwości.

Napar ze skrzypu polnego pomaga zwalczyć zmiany miażdżycowe. Świetnie sprawdzi się też na nadciśnienie. Poza tym roślina dobrze wpływa na stan tkanki łącznej i kości. Jednak to nie wszystko.

Roślina, która przez wielu uznawana jest za chwast, doskonale sprawdzi się do walki ze szkodnikami i chorobami roślin. Wyciąg ze skrzypu polnego, który z wyglądu przypomina niedużą choinkę, możemy na wiele sposobów wykorzystać w ogrodzie.

skrzyp polny
Fot. Canva / Michel VIARD, Getty Images

Skrzyp uratuje twoje rośliny przed tymi chorobami

Skrzyp polny warto mieć pod ręką właśnie teraz. Pomoże zawalczyć wiele składników i wesprze nasze uprawy w walce z licznymi chorobami. Wywar ze skrzypu świetnie sprawdzi się na:

  • parch jabłoni,
  • mączniak,
  • septoriozę,
  • szarą pleśń,
  • kędzierzawość liści,
  • zaraza ziemniaka występującą na pomidorach.

Wywar ze skrzypu pomoże również na szkodniki. Wypędzi z ogrodu mszyce, a także przędziorki. Jak przygotować samodzielnie w domu oprysk ze skrzypu polnego? To naprawdę proste.

Jak przygotować preparat ze skrzypu?

Najlepiej do zrobienia wywaru ze skrzypu sprawdzi się świeże ziele. 500 gramów zielonych fragmentów rośliny siekamy i zalewamy 5 litrami wody. Całość odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy mieszankę do garnka i gotujemy przez 20 min.

Czekamy, aż wywar przestygnie, przecedzamy go i przelewamy do buteleczki z atomizerem. Gotową mieszanką spryskujemy rośliny, które zaatakował szkodnik. Możemy też wykorzystać wywar, jeśli pojawiły się na nich oznaki chorób.

skrzyp polny
Fot. Canva / Madeleine Steinbach, Getty Images

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10