Ogórki wyjdą mętne i zrobi się pleśń. Przez 2 błędy

Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Goszczą one na naszych stołach niemalże na każdej rodzinnej imprezie i równie chętnie dodajemy je do wielu potraw.
Czy jednak wiecie, jak poprawnie je przygotować? Okazuje się, że przez dwa proste błędy mogą wyjść mętne i niesmaczne. Zobaczcie, czego unikać, aby nie zepsuć ogórków.
Dlaczego kiszone ogórki się psują?
Każdy chciałby, aby kiszone ogórki były lekko kwaśne, aromatyczne i chrupiące. Niestety, po ukiszeniu te często stają się mętne i zagazowane. Jak to możliwe?
Oczywiście takie ogórki kompletne nie nadają się do spożycia. Tymczasem powód, przez który ogórki „gazują” jest dziecinnie prosty – były one ułożone zbyt blisko siebie i zbyt bardzo ściśnięte.
Często z oszczędności na słoikach upychamy je aż po samo brzegi, przez co gaz właściwie nie ma dokąd uchodzić. Oczywiście nie wpadajcie również ze skrajności w skrajność.

Dzięki temu Twoje ogórki będą najlepsze w okolicy
Ideą kiszenia ogórków jest takie dobranie proporcji płynu i ogórków, aby te były w całości przykryte przez zalewę. To gwarancja naprawdę smacznych kiszonek.
Pamiętajcie również o wyborze odpowiedniej soli. Sól jodowana chociaż zdrowa, może negatywnie wpłynąć na proces fermentacji, dodawanie jej do słoików jest drugim typowym błędem popełnianym przez wiele osób podczas robienia ogórków kiszonych. Z tego względu polecamy wykorzystanie soli kamiennej, która zawiera cenne minerały.
To klucz do smacznych ogórków
Na koniec najważniejsze – przyprawy. Dobierzcie je umiejętnie. Unikajcie ziarnistego pieprzu, ziela angielskiego, czy liści laurowych. To przez nie ogórki mogą nabrać gorzkiego smaku.
Zamiast nich wykorzystajcie chrzan, koper, czy czosnek. Jeśli wybierzecie do kiszenia młode ogórki z jasną skórką, możecie być pewni, że takie połączenie przypadnie każdemu do gustu.
Pamiętajcie, aby kiszonki były dobrze zakręcone. Warto korzystać z nowych nakrętek, gdyż stare mogą mieć pewne pęknięcia, czy wybrzuszenia, przez które nie będą już tak szczelnie, jak powinny domykać słoiki.

ZOBACZ TAKŻE:
- Dlatego gromadzi się woda w lodówce. Usuń przyczynę, urządzenie nie pokryje się lodem
- Moje ogórki rosną zdrowe i duże. Pomogła mi w tym jedna metoda
- Zrób zaraz po zbiorach. W przyszłym roku czereśni będzie jeszcze więcej













