Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Ogórki wyjdą mętne i zrobi się pleśń. Przez 2 błędy
Kamil Świętek
Kamil Świętek 27.06.2024 15:15

Ogórki wyjdą mętne i zrobi się pleśń. Przez 2 błędy

Kiszone ogórki
Fot. Canva/FactoryTh, Getty Images

Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Goszczą one na naszych stołach niemalże na każdej rodzinnej imprezie i równie chętnie dodajemy je do wielu potraw.

Czy jednak wiecie, jak poprawnie je przygotować? Okazuje się, że przez dwa proste błędy mogą wyjść mętne i niesmaczne. Zobaczcie, czego unikać, aby nie zepsuć ogórków.

Dlaczego kiszone ogórki się psują?

Każdy chciałby, aby kiszone ogórki były lekko kwaśne, aromatyczne i chrupiące. Niestety, po ukiszeniu te często stają się mętne i zagazowane. Jak to możliwe?

Oczywiście takie ogórki kompletne nie nadają się do spożycia. Tymczasem powód, przez który ogórki „gazują” jest dziecinnie prosty – były one ułożone zbyt blisko siebie i zbyt bardzo ściśnięte.

Często z oszczędności na słoikach upychamy je aż po samo brzegi, przez co gaz właściwie nie ma dokąd uchodzić. Oczywiście nie wpadajcie również ze skrajności w skrajność.

Kiszone ogórki 2.jpg
Fot. Canva/WDnet Studio

Dzięki temu Twoje ogórki będą najlepsze w okolicy

Ideą kiszenia ogórków jest takie dobranie proporcji płynu i ogórków, aby te były w całości przykryte przez zalewę. To gwarancja naprawdę smacznych kiszonek.

Pamiętajcie również o wyborze odpowiedniej soli. Sól jodowana chociaż zdrowa, może negatywnie wpłynąć na proces fermentacji, dodawanie jej do słoików jest drugim typowym błędem popełnianym przez wiele osób podczas robienia ogórków kiszonych. Z tego względu polecamy wykorzystanie soli kamiennej, która zawiera cenne minerały.

To klucz do smacznych ogórków

Na koniec najważniejsze – przyprawy. Dobierzcie je umiejętnie. Unikajcie ziarnistego pieprzu, ziela angielskiego, czy liści laurowych. To przez nie ogórki mogą nabrać gorzkiego smaku.

Zamiast nich wykorzystajcie chrzan, koper, czy czosnek. Jeśli wybierzecie do kiszenia młode ogórki z jasną skórką, możecie być pewni, że takie połączenie przypadnie każdemu do gustu.

Pamiętajcie, aby kiszonki były dobrze zakręcone. Warto korzystać z nowych nakrętek, gdyż stare mogą mieć pewne pęknięcia, czy wybrzuszenia, przez które nie będą już tak szczelnie, jak powinny domykać słoiki.

Kiszone ogórki 3.jpg
Fot. Canva/robert6666, Getty Images

ZOBACZ TAKŻE: