DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Pokrusz i rozsyp na grządkach. Szczypiorek wystrzeli w górę
Fot. Fot. Shutter/Gorloff-KV

Pokrusz i rozsyp na grządkach. Szczypiorek wystrzeli w górę

13 czerwca 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szczypiorek to jedno z podstawowych warzyw, jakie mamy w swoich ogródkach. Mimo, iż nie jest wymagający w uprawie, u jednych rośnie, a u innych marnieje na grządkach. Dlaczego szczypiorek nie rośnie?

Poznaj podstawowe błędy w uprawie warzywa. Zastosuj nawóz, po którym Twój szczypiorek momentalnie wystrzeli w górę. Będzie duży, smaczny i pachnący przez cały sezon.

Dlaczego szczypiorek nie rośnie?

Szczypiorek jest prosty w uprawie. Nie toleruje jednak błędów, które może popełnić każdy z nas. Jeśli pielęgnacja warzywa jest nieprawidłowa, szczypiorek będzie marny, a jego liście słabe i suche. Stracą również smak.

Szczypiorek najlepiej rośnie w miejscach z rozproszonym światłem. Zbyt mocna ekspozycja na promienie słoneczne powoduje, że warzywo marnieje. Bardzo ważne jest również podlewanie. Szczypiorek lubi ziemię stale wilgotną, ale nie przelaną.

Najważniejszym jednak błędem w uprawie jest posadzenie go w glebie o kwaśnym odczynie pH. Szczypiorek wtedy nigdy nie urośnie. Warzywo do wzrostu potrzebuje wapnia i zasadowego odczynu. Wtedy będzie duży i smaczny. Jak sprawdzić pH gleby domowym sposobem?

szczypiorek.jpg
Fot. Canva/Leeser

Po tym nawozie szczypiorek wystrzeli w górę

Najlepszym nawozem dla szczypiorku są skorupki jajek. Wystarczy, że wysuszysz je, pokruszysz i rozsypiesz na grządkach. Skorupki będą stopniowo uwalniać cenne substancje odżywcze, w tym wapń, a dodatkowo stworzą barierę ochronną, przez którą ślimaki nie przejdą.

Szczypiorek możesz podlewać również wodą po gotowaniu jajek. To alternatywa dla skorupek. Pamiętaj jednak, by do wody nie dodawać wtedy ani grama soli. Przyprawa zniszczy uprawy.

Skorupki jajek nie tylko pod szczypiorek

Pokruszone skorupki jajek będą świetnym nawozem dla wszystkich roślin, które potrzebują gleby o zasadowym pH. Zawarty w nich wapń neutralizuje kwaśny odczyn ziemi, co ma znaczący wpływ na wzrost warzyw, owoców i roślin ozdobnych.

Skorupki warto rozsypać między innymi pod cukinią, pomidorami, fasolą, dereniem, lawendą, czy paprotkami. Zasadową glebę lubią także berberysy, wiśnie, grusze, jaśminowce, czy cisy.

Pamiętaj, by przed zastosowaniem skorupek jajek jako nawozu upewnić się, czy roślina, którą chcesz zasilić preferuje taki odczyn gleby. Rośliny kwasolubne nie tolerują takiego nawozu. Pod nie zastosuj fusy z kawy .

skorupki jajek.jpg
Fot. Canva/Ani_Ku

Zobacz także:

Ślimaki lgną do domowej roboty proszku. Po chwili padają
Polacy wyprzedają działki ROD. Zaskakujące dane
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawca portalu Domek i Ogródek. Prywatnie fanka klasycznego rocka, kryminałów i egzotycznych roślin doniczkowych. Codziennie przygotowuję dla was garść newsów i porad, by ułatwić wam porządki i zdradzić, jak pielęgnować kwiaty, by były piękne i zdrowe.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy