Silny ukorzeniacz za darmo. Banalnie prosty patent na silne korzenie
Chcesz ukorzenić kwiaty ogrodowe, w tym hortensję, bukszpan, czy róże? Przygotuj dla nich miksturę, dzięki której przyszłe sadzonki błyskawicznie wypuszczą korzenie. Zapomnij o chemicznych odżywkach i przyspieszaczach wzrostu. Poznaj przepis na ukorzeniacz za darmo.
Jak szybko ukorzenić rośliny?
Ukorzenienie roślin jest kluczowe, aby wsadzić sadzonki do gruntu. Zwykle łodygi wkładamy do słoika z wodą i czekamy wiele tygodni, aż korzenie będą duże i będziemy mogli przesadzić sadzonkę. Jest jednak sposób, dzięki któremu przyspieszymy cały proces.
Znany youtuber na kanale Amator w Ogrodzie zdradził przepis na ukorzeniacz za darmo. Na kanale znajdziemy także między innymi porady dotyczące siania i pielęgnacji warzyw i roślin ogrodowych.
Ogrodnik miksturę przygotowuje z gałązek wierzby. Uprzedził jednak, aby nie używać ukorzeniacza za darmo do pomidorów i ogórków, ponieważ wywar może okazać się za mocny. Mikstura sprawdzi się doskonale do ukorzeniania kwiatów i krzewów w ogrodzie.
Silny ukorzeniacz zrobisz z gałązek wierzby
W każdym drzewie z rodziny wierzbowatych znajdują się enzymy, które umożliwiają każdej innej sadzonce na szybkie ukorzenienie, w tym hormon wzrostu. Kilka młodych gałązek wierzby potnij razem z liśćmi na 3 centymetrowe kawałki i wrzuć do dużego słoika o pojemności 1,8- 2 l.
Słoik zapełnij do połowy wysokości. Resztę uzupełnij zimną wodą i zakręć. Słoik odstaw w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Jeśli zalejesz gałązki wrzątkiem, skrócisz czas do 4 dni. Do tak przygotowanej mikstury włóż roślinę, a błyskawicznie się ukorzeni.
Jak jeszcze wykorzystać gałązki wierzby?
Gałązki wierzby doskonale nadają się jako składnik kompostu. Wystarczy, że potniesz je na mniejsze kawałki i wymieszasz z resztą składników. Wierzba zawiera wiele cennych wartości odżywczych dla roślin.
Z kory wierzby przygotujesz natomiast domowe syropy. Taka mikstura ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i wzmacniające. Działa pomocniczo w chorobach reumatycznych.