Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Przepisy

Przepisy

jajko
07.04.2020 13:39 Jak ugotować jajka, aby były idealne? Musisz przestrzegać 4 zasad, szczególnie przed wielkanocnym śniadaniem

Jajka, choć są proste do ugotowania, niekiedy dziwnie smakują bądź nie obierają się tak jak powinny. Zbliża się Wielkanoc, więc warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które pomogą nam przygotować idealne jajka. Przedstawiamy 4 najważniejsze zasady.Jajka to najważniejszy element wielkanocnego śniadania, symbolizują bowiem odrodzenie i nowe życia. Dzieci uwielbiają je malować i dekorować, a dla dorosłych najważniejsze jest, by były smaczne i bezproblemowo się obierały. W związku z tym prezentujemy 4 zasady, których warto przestrzegać, aby były idealne.

rosół
27.03.2020 18:18 Jak przygotować rosół? Mięso wrzucić do zimnej czy gorącej wody? Jeden błąd niszczy twoją zupę

Teoretycznie proces przygotowywania rosołu wydaje się prosty. Bardzo łatwo jednak popełnić drobne błędy, przez które możemy zrujnować smak naszego wywaru. Sztuka przyrządzania tego specjału wymaga od nas niemałej dbałości o szczegóły. Wiele kontrowersji wzbudza dylemat, czy mięso należy wrzucać do zimnej, czy ciepłej wody, a może nie ma to żadnego znaczenia?Rosół to tradycyjna zupa, która króluje na stołach polskich rodzin podczas niedzielnych obiadów. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że to pozornie proste do przyrządzenia danie, wymaga dużej cierpliwości i dbałości o szczegóły. Jakich błędów należy się wystrzegać, by zachwycić najbliższych aromatem i intensywnością smaku?

przepis
27.03.2020 15:53 Pamiętacie ten przysmak? Od razu przypominają się podwieczorki u babci

Blok czekoladowy to przysmak wielu znany z dzieciństwa. Wystarczyło mleko w proszku, herbatniki, kakao, odrobina masła, cukru i mleka i cała rodzina mogła zajadać się domowymi słodkościami! Przepisy na blok krążą po internecie po dziś dzień, a każdy chce jak najdokładniej odwzorować smak dzieciństwa. Ciężko się dziwić – był naprawdę niepowtarzalny!Przepis na ten przysmak rodem z PRL-u przechodzi z pokolenia na pokolenie! Mowa oczywiście o bloku czekoladowym – to prawdziwy rarytas. Przygotowywany przez nasze mamy i babcie był najbardziej wyczekiwanym punktem każdego rodzinnego obiadu. Choć słodycze były drogie, babcie doskonale wiedziały, jak rozpieszczać wnuczki!

babcia
16.03.2020 16:45 Jak samodzielnie zrobić środki czystości? Przepisy na czysty dom bez szkodliwej chemii

Przepisy na domowe środki czyszczące są coraz bardziej modne. Dla wielu z nas prowadzenie ekologicznego, zdrowego trybu życia staje się priorytetem – chcemy dbać o naszą planetę, o przyszłości zdrowie nasze i naszych dzieci. Poza tym tworzenie własnych środków czyszczących to prawdziwa frajda dla fanów ekologii.Przepisy na wykonanie środków czystości są bardzo proste i nie potrzebują wyszukanych, drogich składników. Spróbuj, a zrezygnujesz wydawania pieniędzy na środki chemiczne zapakowane w plastikowe butelki. Oto 7 niezawodnych sposobów.

gołąbki
02.03.2020 20:50 Gołąbki na szybko. Oryginalny patent zaoszczędzi mnóstwo czasu

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd! Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef. Gołąbki inaczej Gołąbki inaczej to przepis, dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni. Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne? var block_td_uid_2_63c68e6c73159 = new tdBlock(); block_td_uid_2_63c68e6c73159.id = "td_uid_2_63c68e6c73159"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.atts = '{"limit":"1","sort":"","post_ids":"173306","tag_slug":"","autors_id":"","installed_post_types":"","category_id":"","category_ids":"","custom_title":"","custom_url":"","show_child_cat":"","sub_cat_ajax":"","ajax_pagination":"","header_color":"","header_text_color":"","ajax_pagination_infinite_stop":"","td_column_number":1,"td_ajax_preloading":"","td_ajax_filter_type":"","td_ajax_filter_ids":"","td_filter_default_txt":"Wszystko","color_preset":"","border_top":"","class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","el_class":"","offset":"","css":"","tdc_css":"","tdc_css_class":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand","tdc_css_class_style":"td_uid_2_63c68e6c73159_rand_style","live_filter":"","live_filter_cur_post_id":"","live_filter_cur_post_author":"","block_template_id":""}'; block_td_uid_2_63c68e6c73159.td_column_number = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.block_type = "td_block_13"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.post_count = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.found_posts = "1"; block_td_uid_2_63c68e6c73159.header_color = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_td_uid_2_63c68e6c73159.max_num_pages = "1"; tdBlocksArray.push(block_td_uid_2_63c68e6c73159); Nie żyje uwielbiany aktor i prezenter. Przez długi czas chorował na raka pęcherza Karina Sulich - 3 marca 2020 0 Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie

kotlety jajeczne
12.02.2020 18:48 Prosty trick babci na kotlety jajeczne. Będą chrupiące i aromatyczne

Kotlety jajeczne to lubiana alternatywa dla osób, które akurat niekoniecznie mają ochotę na mięso do obiadu. Zostało Ci w lodówce trochę nadprogramowych jajek ze śniadania? Świetnie się składa, ponieważ ten prosty przepis jak od babci pomoże Ci przygotować z nich pyszną i aromatyczną potrawę. Wystarczy 6 jajek, aby zamienić nudny talerz kotletów mielonych w wartościowy i sycący posiłek. Zamiast smażyć kolejnego schabowego w panierce, daj się przekonać do bezmięsnej opcji w postaci kuszących kotlecików z jaj. Do tego prosty przepis sprawia, że kotlety jajeczne możesz przyrządzić szybko i bez problemu. Gotowa?

chleb
05.02.2020 18:20 Chleb obsmażany w jajku. Proste i pyszne danie z dzieciństwa

Chleb obsmażany w jajku to jedno z dań, które przygotowywały nam nasze babcie. Było proste i szybkie, ale jego smak był wyjątkowy. Mimo że w niektórych domach do dziś serwuje się taki przysmak, to wielu z nas od lat nie jadło chleba w jajku. Jak robi się taki chleb? Mimo że to mało skomplikowana potrawa, to sposobów na jej przygotowanie jest kilka. Niektórzy do jajka dodają mleko, a inni mąkę. Gotowy chleb jest zajadany ze smakiem z keczupem lub z majonezem. A wy, jaką wersję lubicie najbardziej?

zupa krem
29.01.2020 10:22 Zupa krem jeszcze nigdy nie była tak doskonała. 3 sposoby na zagęszczenie, wykonanie zajmie ci chwilę

Zupa krem to danie, które od wielu lat dość często gości na stołach Polaków. Przepisów jest mnóstwo, jednak nie zawsze zupa wychodzi dokładanie taka, jakbyśmy chcieli. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, trzeba się nie lada postarać. Na szczęście są trzy świetne sposoby na zagęszczenie, dzięki którym potrawa już nigdy nie będzie zbyt rzadka. Aby zupa krem była pyszna i gęsta, wcale nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Wykonanie doskonałej zupy, która będzie miała idealną konsystencję, zajmuje tylko chwilę, a efekt z pewnością zaskoczy domowników. Co więcej, nasze triki są tanie i banalne w wykonaniu.

rosół
18.01.2020 21:16 Gotując rosół, wrzucasz mięso do gorącej wody? Zastanów się dwa razy, to nie jest dobry sposób

Rosół to jedno z najbardziej typowych dań polskich. Każdy z nas kojarzy go chyba z niedzielnymi obiadami, ze spotkaniami rodzinnymi. Warto znać przepis na te klasyczną zupę. Trzeba pamiętać też, o kilku ważnych zasadach. Przypomnij sobie na przykład, czy gotując go, wrzucasz mięso do gorącej wody? To istotna kwestia. Przyrządzanie tej zupy nasze mamy i babcie uważały za coś najbardziej oczywistego na świecie. Wiele z nas może już jednak zmagać się z odpowiedzią na pytanie: jak przyrządzić najlepszy rosół? Podpowiadamy, czego najlepiej użyć i jakich błędów unikać, żeby osiągnąć jak najlepszy i najbardziej intensywny smak.

jajka
09.12.2019 21:12 Genialny sposób na ugotowanie jajek bez wody. Od dziś nie zmarnujesz nawet minuty

Jajka gotowane bez wody – brzmi jak niewykonalna abstrakcja? A jednak to możliwe! Dzięki prostemu sposobowi przygotujesz swoje jajka bez jednej kropli wody. Sposób, który znajdziesz poniżej jest tak prosty i wygodny, że już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego gotowania jajek. Jajka mają to do siebie, że są praktycznie do wszystkiego. Często smażymy, gotujemy, szczególnie na miękko. Gdy czekamy, aż woda się zagotuje, tracimy zbędne minuty. Czy może być lepszy sposób, niż tradycyjne gotowanie? Mamy jeden, niezawodny trik dla każdego – dzięki niemu ugotujesz jaja bez wody.

06.11.2019 13:50 Rosół idealny w zasięgu ręki. Odkrywamy najpilniej strzeżone sekrety polskich gospodyń

Rosół to zupa, która potrafi świetnie rozgrzać w zimowe dni. Co jednak gdy wyjdzie nam on blady i bez smaku? Jak go przyrządzić, by był „jak u mamy”, nie używając do tego kostek czy przypraw? W tym artykule poznasz kilka przydatnych wskazówek, jak uratować rosół, jeśli wymknął ci się spod kontroli. Rosół to nie tylko pyszny, ale i odżywczy posiłek oraz baza do innych zup. Bardzo często jemy go podczas przeziębienia, by wzmocnić organizm. Choć czasy się zmieniają, rosół wciąż nieodmiennie gości na naszych stołach. Co jeśli „przekombinowałyśmy” i z bulionem jest coś nie tak? Spokojnie, każda pani domu ma kilka asów w rękawie jeżeli chodzi o rosół. Dziś poznasz je i ty.

jak zrobić lody
18.09.2019 17:00 Jak zrobić lody? Domowe sposoby na przepyszny deser

Jak zrobić lody? Zimny przysmak na patyku jest od dawna jednym z ulubionych smakołyków dzieci i dorosłych nie tylko na upalne dni. Wciąż przyciągają swoim niezwykłym smakiem kolejne pokolenia smakoszy, a wiele osób nie umiejących obejść się bez ich aromatu przyrządza je we własnym mieszkaniu. Domowe sposoby na przepyszny deser to świetny pomysł na romantyczną randkę, spotkanie z koleżankami, czy zdrowy deser dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować! Waniliowe, z marakują, wszystkie lody nam smakują- śpiewają dzieci w podstawówce, ale nie tylko one potwierdzają walory smakowe tych pysznych deserów. Dorośli również wybierają ten smaczny poczęstunek w nieco innej smakowej i dorosłej formie- z alkoholem, który może wzmocnić ich aromat deseru! Wiele sklepów z urządzeniami proponuje skuteczne rozwiązania w zakresie wyrobu własnej próbki unikatowego deseru- wystarczy rozeznać się w ofertach poszczególnych!

  • 1
  • 2