W sierpniu papryka wymaga od nas 2 czynności. Są gwarancją obfitych zbiorów
Odpowiednia pielęgnacja papryki w sierpniu jest niezbędna, aby warzywa szybko i zdrowo rosły. Z końcem lata musimy pamiętać o dwóch, kluczowych czynnościach. To właśnie dzięki nim zagwarantujemy sobie obfite zbiory.
W uprawie papryki kluczowe jest jej odgławianie, a także nawożenie. Zamiast gotowych odżywek, warto dokarmić je ekologicznymi i naturalnymi produktami. Kilka z nich z pewnością macie w kuchni.
Papryka to jedno z ulubionych warzyw Polaków
Polacy kochają paprykę. Niemal każdy ogrodnik ma ją na swojej działce. Czerwona, żółta, zielona, ostra, słodka. Są przepyszne i zdrowe. Warzywo jest proste w uprawie, jednak o tej porze roku wymaga od nas większej uwagi. Jak pielęgnować paprykę w sierpniu?
Pod koniec lata musimy wykonać dwie czynności w ogrodzie. To właśnie dzięki nim nasze warzywa będą zdrowe i smaczne. Jak pielęgnować paprykę w sierpniu? Poprzez regularne nawożenie odpowiednimi środkami oraz uszczykiwanie. Kiedy i jak to zrobić? O tym przeczytasz w dalszej części artykułu.
Warto wspomnieć również, że papryka lubi nasłonecznione i osłonięte od wiatru grządki. Musimy podlewać ją regularnie, jednak i z tym nie możemy przesadzić. Nadmiar wody spowoduje powstawanie groźnych chorób, które mogą zniszczyć całe uprawy.
W sierpniu postaw na nawożenie papryki
Nawożenie papryki w sierpniu jest absolutnie kluczową czynnością. Bez tego zabiegu nie mamy szans na obfite zbiory. Raz w tygodniu zastosujmy preparaty bogate w potas, bor i fosfor. Doskonałym przykładem takiego nawozu jest biohumus.
Grządki możemy obsypać także wysuszonymi fusami z kawy. Papryka wprost je uwielbia i rośnie po nich jak szalona. Potas i fosfor możemy dostarczyć roślinie poprzez przygotowanie nawozu z bananów. Każda z tych metod wzmocni Twoją paprykę i pobudzi do owocowania.
W drugiej połowie miesiąca wykonaj odgławianie
Ogławianie, czyli uszczykiwanie pędów jest niezbędne, aby papryka była duża i zdrowa. Wykonujemy je około 30 dni przed planowanym zbiorem. Uszczykujemy 2-3 liście pod każdym pąkiem. W ten sposób roślinie nie będzie tworzyła nowych kwiatów.
Cała energia zostanie więc skupiona na wzroście już wytworzonych owoców. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nasze papryki będą zdrowe, duże i niezwykle smaczne.