Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Weź cytrynę, wyciśnij sok i wlej do garnka z owocem. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Adam Moskal
Adam Moskal 21.09.2024 13:36

Weź cytrynę, wyciśnij sok i wlej do garnka z owocem. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Przetwory
Fot. Canva/Kzenon

Zawsze fascynowała mnie sztuka tworzenia domowych przetworów z naturalnych składników. Ostatnio, podczas spaceru po malowniczych polskich łąkach, natrafiłem na krzewy dzikiej róży pełne soczystych owoców. Pomyślałem wtedy: dlaczego by nie przygotować domowych przetworów z róży?

Jak uprawiać róże ogrodowe?

Zacznijmy od podstaw naszego przetworu, a mianowicie uprawy róży ogrodowej. Do tego celu nie wykorzystujemy przecież kwiatów z kwiaciarni – pewnie powidła z nich nie byłyby najlepsze.

Róża ogrodowa idealnie odnajduje się na słonecznym stanowisku o pH 6-6,5. W przypadku zasadowej gleby zaleca się wymieszać ją z torfem, w celu jej zakwaszenia. Ponadto róże dobrze czują się w glebie gliniastej, dobrze odżywionej.

Roślina ta wymaga regularnego podlewania. Po zasadzeniu należy ją podlać nawet 5 litrami wody. Zaleca się także częste nawożenie róż. Polecamy stosować się do zaleceń specjalistów, gdyż każdy gatunek może wymagać nieco innej odżywki.

Róże 2.jpg
Fot. Canva/kareni, pixabay
Natychmiast zdejmij magnesy z lodówki. Są niezwykle szkodliwe

Skorzystaj z bogactwa składników odżywczych

Dla podniesienia estetyki krzewu zalecamy podcinanie i formowanie róży. Niezbędne jest również regularne doglądanie krzewu w celu eliminacji szkodników. Jak widzicie, pracy jest sporo. Wielu z was zapewne w tym miejscu zastanowi się, czy to w ogóle gra warta świeczki.

Okazuje się, że tak. Róże jadalne (koniecznie sprawdźcie, czy wasz gatunek do takich należy), zawierają ogrom witamin takich jak: C, A, B, E, i K, czy minerałów, jak: potas, fosfor, magnez, wapń, cynk.

Do najpopularniejszych jadalnych gatunków należą: dzika róża, róża pomarszczona, róża francuska, róża damasceńska, róża stulistna. Wybierzcie tę, która najbardziej wam odpowiada i zobaczcie, jak pyszne przetwory możecie z niej wykonać.

Przepis na domowe przetwory z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są prawdziwym skarbem natury. Bogate w witaminę C i antyoksydanty, doskonale nadają się na konfiturę, która umili nam chłodne, zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców dzikiej róży
  • 1 kg cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • Opcjonalnie: laska wanilii lub szczypta cynamonu dla aromatu
Róże 3.jpg
Fot. Canva/piotr_malczyk, Getty Images

Sposób przygotowania przetworów z róż

Przygotowanie owoców: Zaczynam od dokładnego umycia owoców. Usuwam szypułki i końcówki, a następnie przekrawam każdy owoc na pół. Delikatnie usuwam pestki oraz drobne włoski wewnątrz – to ważne, by konfitura miała gładką konsystencję i była przyjemna w smaku.

Gotowanie owoców: Oczyszczone owoce przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością wody, tak aby je tylko przykryć. Gotuję na małym ogniu przez około 30 minut, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać.

Dodanie cukru i cytryny: Do miękkich owoców dodaję cukier oraz sok z cytryny. Sok z cytryny nie tylko podkreśla smak, ale także pomaga zachować piękny kolor przetworów z róży. Jeśli chcę wzbogacić aromat, dodaję laskę wanilii lub szczyptę cynamonu.

Zagęszczanie konfitury: Kontynuuję gotowanie na małym ogniu, często mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Testuję konsystencję, nakładając odrobinę na schłodzony talerzyk – jeśli nie spływa, jest gotowa.

Przechowywanie: Gorącą konfiturę przekładam ostrożnie do wyparzonych słoików. Zakręcam szczelnie i odstawiam do góry dnem na kilka godzin, aby się zawekowały. Po ostygnięciu przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu.