Właśnie kwitnie w ogrodach. Mało kto wie, że jej kwiaty są jadalne
Niektóre rośliny uprawiamy ze względu na ich wygląd, inne na walory smakowe. Jak się okazuje, niektóre gatunki łączą w sobie te dwa atuty - stanowią wspaniałą ozdobę ogrodu, ale mogą też wylądować na… talerzu.
Wartości kulinarne oraz estetyczne łączy w sobie juka ogrodowa. To chętnie uprawiana roślina w naszych ogrodach, chociaż nie każdy wie o jej niezwykłych właściwościach i szerokich możliwościach zastosowania. Przekonaj się, jak można wykorzystać jukę w kuchni.
Juka ogrodowa nie tylko do ozdoby
Juka to niezwykle popularna w Polsce roślina, która kojarzy się zwykle z domową uprawą w doniczce, ale ogrodowa odmiana świetnie radzi sobie na zewnątrz. Formalna nazwa tego gatunku to juka karolińska, zwana również włóknistą.
Wywodząca się z Ameryki Północnej roślina doskonale radzi sobie z ekstremalnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak mróz czy susza, jest łatwa w uprawie, a odpowiednio pielęgnowana urasta do nawet 2 m wysokości i obsypuje się pięknymi kwiatami.
Czas kwitnienia juki przypada od lipca do sierpnia. W tym czasie roślina wypuszcza pęd górujący nad liśćmi, z którego wyrastają białe kwiaty w kształcie dzwonków. Okazuje się, że te okazałe kwiatostany nie tylko pięknie wyglądają, ale są także bardzo smaczne.
Kwiaty juki jedz na zdrowie
Kwiaty juki charakteryzują się świeżym, nieco cytrusowym aromatem. Płatki przed spożyciem warto posmakować, bo zdarzają się okazy bardziej gorzkie, wtedy należy je wrzucić na kilka minut do gotującej się wody. Jeśli dobrze smakują, nie jest to konieczne - wystarczy je opłukać i dodać np. do sałatki.
Obgotowane płatki tej rośliny nadają się do zapiekania i smażenia w cieście , można z nich przyrządzić nadzienie do tarty, dodać do potrawki, zupy lub jajecznicy, a także zrobić z nich deser bądź też ukisić je tak samo jak ogórki.
Juka - jadalna i pożyteczna roślina
Do spożycia nadają się jednak nie tylko kwiaty juki, chociaż z pewnością stanowią one niezwykle aromatyczny i oryginalny dodatek do dań. Ciekawostką na temat juki ogrodowej jest to, że należy ona do rodziny szparagowatych i można ją spożywać podobnie jak te warzywa . Nadają się do tego pędy kwiatowe, które smakują równie wyśmienicie.
W Ameryce jukę uprawia się jako roślinę użytkową ze względu na jej mocne włókna obecne w liściach, które wykorzystuje się m.in. do produkcji lin . Roślina słynie także ze swoich właściwości leczniczych, za które cenili ją rdzenni Amerykanie. Na uwagę zasługuje tu szczególnie korzeń juki.
Podziemna część juki obfituje w związki aktywne, takie jak antyoksydanty i saponiny. Produkuje się z niej kosmetyki służące m.in. do pielęgnacji skóry głowy i twarzy. Wyciąg z korzenia juki działa natomiast przeciwzapalnie, sekretolitycznie i oczyszczająco , wspomagając pracę układu pokarmowego i oddechowego.
Zobacz także:
- Z tej rośliny moja babcia robiła najlepszy przetwór. W sklepie nie ma szans taki dostać
- Barszcz Sosnowskiego to przy nim pikuś. Jest jeszcze gorszy
- "Święte drzewo Słowian" rośnie prawie na każdym podwórku. Mało kto teraz wie o jego cudownym działaniu