Wrzucam do ziemniaków na zimę i zapominam o problemie. Też zaczniesz tak robić
W sezonie jesiennym część z nas zapełnia piwnicę zapasami ziemniaków. Czasem nawet sami uczestniczymy w wykopkach i nie chcemy, aby nasza praca poszła na marne i ziemniaki tej zimy nie przetrwały. Dbamy więc o ich prawidłowe przechowanie.
Ale nawet, gdy nie mamy wielkich zapasów i zaopatrzymy się w jeden worek ziemniaków, widok kiełków i pleśni po kilku dniach nie należy do przyjemnych. Jak przechowywać ziemniaki, by długo cieszyć się ich świeżością? Jest na to zaskakujący sposób.
Jak najlepiej przechowywać ziemniaki?
W naszej kuchni ziemniak odgrywa ważną rolę. Jest wykorzystywany na wiele sposobów i w każdej wersji dobrze smakuje. Ziemniaki są zdrowe, bo zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk.
W większości przepisów warzywa występują w większych ilościach. Na jeden obiad dla całej rodziny zwykle obieramy ich całkiem sporo. Dlatego chętnie zaopatrujemy się w duże worki, by mieć je zawsze pod ręką.
Aby długo cieszyć się świeżością ziemniaków powinniśmy je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepszym pomieszczeniem na przechowywanie ziemniaków jest piwnica. Dobrze, gdy panuje w niej temperatura poniżej 10 st. C. Skrzynie lub kosze umożliwią odpowiedni przepływ powietrza.
Ten owoc przedłuży świeżość ziemniaków
Jeśli nie posiadamy chłodnego i suchego pomieszczenia do przechowywania ziemniaków zastosujmy sprytne rozwiązanie. W skrzynce z ziemniakami, którą możemy trzymać w domu umieśćmy jabłko. Ten łatwo dostępny owoc wytwarza etylen, który przedłuży świeżość naszych ziemniaków.
Etylen jest organicznym związkiem chemicznym. To gaz produkowany przez bakterie i grzyby w glebie oraz przez rośliny lub owoce, takie jak np. jabłka czy pomidory. Jabłko musimy co jakiś czas wymieniać, by nie zgniło i nie popsuło ziemniaków, ale tak przechowywane bulwy możemy trzymać nawet 8 tygodni.
Gdzie nie trzymać ziemniaków?
Gdy nie mamy do dyspozycji piwnicy czy spiżarki często trzymamy ziemniaki po prostu w kuchni. Aby nie zagracać kuchni workiem z ziemniakami chowamy je do szafki pod zlewem. To błąd.
W szafce zlewozmywakowej jest ciepło i wilgotno, a tego ziemniaki nie lubią. Będą kiełkować i pleśnieć. Podobnie nieodpowiednim miejscem jest balkon, gdzie jesienią temperatura z dnia na dzień spada.
Zobacz także:
- Quiz o grzybach. Tylko doświadczony grzybiarz zna odpowiedzi na wszystkie pytania
- Zapytaliśmy was o wykorzystanie sody oczyszczonej. O tych trikach mało kto wie, a są fantastyczne
- Właśnie dojrzewają najsłodsze owoce w ogrodzie. Tak sprawdzisz, czy są gotowe do zbiorów