Żaden chwast – to zioło jest bezcenne. Koi stres i nerwy
Żartobliwie każdą roślinę, która rośnie na łące można nazwać chwastem. Co jednak w przypadku, gdy chwast okazuje się ziołem leczniczym? Zobacz, czy rośnie na Twojej łące i wykorzystaj jego prozdrowotne właściwości.
Jasnota purpurowa – poznaj jej właściwości
Tak wiele ziół rośnie na naszych łąkach, że nie zwracamy uwagi na ich właściwości. Te niejednokrotnie wykazują działanie prozdrowotne na nasz organizm. Poznaj jasnotę purpurową i zobacz, czy zioło to znajduje się na Twojej łące.
Jasnota purpurowa to roślina, która jest niedoceniana mimo swoich prozdrowotnych właściwości. Wykorzystywana była niegdyś w medycynie naturalnej, mimo że wiele osób uważało i dalej uważa ją za chwast.
Mylenie jasnoty purpurowej z chwastem nie jest niczym dziwnym.
Roślina ta do złudzenia przypomina pokrzywę. Tymczasem jest to zioło znane na całym świecie. Rośnie między innymi w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Zobacz właściwości „chwastu”, który wyleczy Cię z przewlekłego zmęczenia
Jasnotę purpurową zwykło się spożywać w postaci naparu. Zalecany jest dla osób żyjących w ciągłym stresie, a także dla jednostek o charakterze nerwowym i impulsywnym.
Zioło kojąco wpływa na układ nerwowy. Wykorzystywane jest jako naturalny lek na migrenę i poprawę nastroju, dlatego równie skutecznie wspomaga leczenie depresji łagodzi także stany lękowe.
Dowiedziono, że zawarte w jasnocie purpurowej związki organiczne wpływają korzystnie na układ oddechowy, moczowy i trawienny. Redukuje krwawienie podczas menstruacji, a nawet wspomaga walkę z trądzikiem.
Jak przygotować napar?
Napar z jasnoty purpurowej pełen jest witaminy C, żelaza i przeciwutleniaczy.
Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Kwiaty tej rośliny warto zbierać wiosną w terenach leśnych i polnych. Wówczas zawierają one najwięcej flawonoidów i związków śluzowych.
Aby przygotować, napar wystarczy jedna szklanka wody oraz dwie łyżeczki suszu z jasnoty purpurowej
. Woda nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Po 10 minutach zaparzania ziół herbatka jest gotowa do picia. Zaleca się pić ją małymi łykami.
Drodzy Czytelnicy, wiedzieliście o istnieniu tego nietypowego „chwasta”?