Zalej octem skorupki po jajkach. Szybko zniknie problem w ogrodzie
Od lat pasjonuję się ogrodnictwem i zawsze szukam naturalnych sposobów na poprawę kondycji moich roślin. Dziś chciałbym podzielić się z wami prostym, ale niezwykle skutecznym sposobem na wykorzystanie skorupek jaj zalanych octem jako naturalnego nawozu w ogrodzie.
Dlaczego skorupki jaj są wartościowe dla roślin?
Skorupki jaj to bogate źródło wapnia i innych mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin. Wapń wpływa na wytrzymałość ścian komórkowych, co przekłada się na zdrowsze i bardziej odporne rośliny. Jednak same skorupki rozkładają się bardzo wolno, dlatego warto zastosować prosty trik z octem.
Wyjmij z szafki i rozsyp. Mrówki nie wejdą do domu i opuszczą ogródJak przygotować nawóz ze skorupek i octu?
Zacznij od zebrania skorupek jaj. Umyj je dokładnie i osusz, aby pozbyć się resztek białka, które mogą przyciągać szkodniki. Rozdrobnij skorupki na drobne kawałki. Możesz użyć moździerza, blendera lub po prostu zgnieść je w dłoniach.
Przełóż rozdrobnione skorupki do słoika i zalej je octem spirytusowym lub jabłkowym. Proporcja to około 1 część skorupek na 2 części octu. Pozostaw mieszankę na kilka dni, aż przestanie się pienić. Reakcja między octem a skorupkami powoduje uwolnienie wapnia w formie przyswajalnej dla rośli. Rozcieńcz powstały płyn wodą w proporcji 1:10. Tak przygotowany nawóz jest gotowy do podlewania roślin. Możesz go stosować raz na dwa tygodnie.
Zalety stosowania skorupek zalanych octem
To naturalne źródło wapnia. Wzmacnia strukturę roślin i zapobiega chorobom takim jak sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Metoda jest ekologiczna, ponieważ wykorzystujesz odpadki kuchenne, minimalizując ilość śmieci. Do tego oszczędza się sporo pieniędzy, gdyż nie musisz kupować drogich nawozów chemicznych.
Ten naturalny nawóz idealnie sprawdzi się dla pomidorów, papryki, ogórków oraz kwiatów ogrodowych i doniczkowych. Wapń jest szczególnie ważny dla roślin owocujących.