Zapomnij o myciu deski płynem do naczyń. Jest 10 razy lepszy sposób, zabija większość zarazków
Używamy jej codziennie. Ciężko wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez deski do krojenia, chociaż to z pozoru błahy przedmiot. Niestety często też popełniamy błąd w czasie jej czyszczenia.
Deski kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów, jednak zdecydowanie te drewniane są jedną z najpopularniejszych opcji. Jak utrzymać je w dobrym stanie? Nie myj ich płynem do mycia naczyń, jest znacznie lepszy sposób.
Nigdy nie rób tego z drewnianą deską
Drewniane deski do krojenia są bardziej ekologiczne niż te wykonane z plastiku. Pięknie prezentują się w kuchni i są zdecydowanie naszymi ulubieńcami. Jednak to nie jest wariant, który najłatwiej utrzymać w dobrym stanie.
Dużo prościej zadbać o czystość desek wykonanych z porcelany, jednak te mają jedną wadę. Są delikatniejsze i podatne na zniszczenia. Właśnie dlatego drewniane deski do krojenia wiodą prym w polskich kuchniach.
Największym błędem, jaki możemy popełnić, jest mycie drewnianej deski w zmywarce. Przede wszystkim w ten sposób niszczymy drewno, z którego są wykonane, a dodatkowo możemy zaszkodzić zmywarce. Jak więc myć drewniane deski?
Jak czyścić drewnianą deskę?
Jednym z najczęstszych sposobów mycia drewnianej deski, jest czyszczenie jej płynem do mycia naczyń . To rozwiązanie też nie jest najlepsze. W czasie mycia drewno miękinie, a zanieczyszczenia wnikają w jego strukturę.
Drewnianą deskę możemy wyczyścić w znacznie lepszy sposób. Będzie nam do tego potrzebna zwykła sól kuchenna i cytryna. To najlepsza metoda do mycia deski. Tak pozbędziesz się wszystkich zabrudzeń.
Najlepszy sposób czyszczenia drewnianej deski do krojenia
Jeśli chcesz dobrze wyczyścić drewnianą deskę, sięgnij po sól. Musisz rozsypać ją na powierzchni deski, a następnie natrzeć połówką cytryny . Tak przygotowaną deskę zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie deskę delikatnie opłukujemy z soli pod strumieniem wody. Następnie należy wytrzeć deskę do sucha. Kolejnym krokiem będzie zaimpregnowanie jej. W ten sposób przedłużamy życie drewnianej deski do krojenia.
Do impregnacji dobrze sprawdzi się zwykły olej spożywczy. Wystarczy nanieść go delikatnie na powierzchnię drewnianej deski, a następnie w nią wetrzeć i zostawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie kolejny raz wycieramy deskę do sucha.
Zobacz także:
- Masz w domu stare telefony komórkowe? Dzisiaj możesz dostać za nie ogromne pieniądze
- Zamiast do pralki, wrzuć ścierkę do garnka. Patent babć bije na głowę tradycyjne pranie
- Żadna soda i ocet, blachę do pieczenia czyszczę tylko tak. Po tłuszczu i brudzie nie ma śladu