Zaskakująco niskie ceny pierwszych polskich warzyw
Nadejście wiosny to gorący czas dla rodzimych producentów żywności i długo wyczekiwany moment przez konsumentów. Na rynku pojawiają się już pierwsze krajowe nowalijki, które kuszą doskonałym smakiem i jakością. Ale co z ich ceną?
Ta jest zdumiewająco niska. Przyzwyczailiśmy się, że za pierwsze sezonowe warzywa i owoce trzeba słono zapłacić. Tym razem jest jednak inaczej, a eksperci są optymistyczni i prognozują jeszcze większe obniżki cen.
Co już dostaniemy w warzywniaku?
Jak zwykle w okresie wczesnowiosennym, sytuacja na rynku jest dynamiczna. Dostępność poszczególnych gatunków zależy bowiem w dużej mierze od warunków pogodowych, jednak w warzywniakach na dobre zadomowiło się już wiele nowalijek.
Do stałego repertuaru weszły już m.in. krajowe rzodkiewki oraz sałata. Powoli pojawia się szczaw i szpinak, młody koper, natka pietruszki czy szczypior. Nie powinniśmy mieć też problemu z zakupem pomidorów i ogórków, które w tym roku wyjątkowo dopisały.
Mamy bardzo dużo ogórków (…) za około tydzień powinny spaść ceny pomidorów malinowych – mówi ekspert rynku hurtowego w Broniszach pod Warszawą Maciej Kmera w wywiadzie dla WP Finanse.
Na jakie warzywa musimy jeszcze poczekać?
Niektóre warzywa potrzebują nieco więcej słońca, ciepła i… czasu. Poczekać przyjdzie nam przede wszystkim na młode ziemniaki z popularnej odmiany Irga. Dostępne są już co prawda kartofle młode, ale nie krajowe.
Na nasze „Irgi” będzie trzeba poczekać najprawdopodobniej do początku maja. W tym okresie powinny też pojawić się młode kalafiory i kapusta biała. Chociaż gdzieniegdzie dostępny jest już rabarbar, na więcej tego typu nowalijek poczekamy właśnie do majówki.
Kuszące ceny nowalijek
Na przykładzie cen na rynku w Broniszach można stwierdzić, że ceny nie wykraczają poza zwyczajowe „widełki”, a w wielu przypadkach są nawet zaskakująco niskie.
Niewykluczone, że będą jeszcze niższe, ale wszystko zależy od pogody – dodaje cytowany wyżej ekspert.
W porównaniu do ubiegłych tygodni już widać obiecujące zmiany. Przykładowo za rzodkiewkę zapłacimy teraz ok. 1,33 zł za pęczek, czyli niemal dwukrotnie mniej niż miesiąc temu. Mocno staniała także natka pietruszki, której cena spadła obecnie do 1,50 zł za pęczek. Tyle samo kosztuje koperek.
Ile zapłacimy za warzywa i owoce?
Świeża sałata masłowa to koszt ok. 2,25 zł za jedną główkę, natomiast młoda kapusta pekińska kosztuje ok. 6,50 za kilo. Kilogram ogórków wyceniany jest odpowiednio na 8,50 zł za gruntowe oraz 5,50 zł za osłonowe. Cena pomidorów malinowych oscyluje w granicach 14 zł za kg.
Wielu Polaków czeka na ukochane wiosenne owoce – truskawki. Choć zdarza się, że polskie truskawki dostępne są w Biedronce i innych marketach, to na te z warzywniaków jeszcze poczekamy. Przewiduje się, że będą kosztowały średnio 35 zł za kilogram, bez szczególnych wahań.
Zobacz także:
Doskonały nawóz do sadzonek cebuli, ogórków, pomidorów i papryki
Czym się różni pietruszka od pasternaka? Jeden jest cudownie zdrowy, drugi może szkodzić
Ekipa "Nasz nowy dom" wzruszyła Kubę i Roberta. Piękny remont