Czym się różni pietruszka od pasternaka? Jeden jest cudownie zdrowy, drugi może szkodzić
Zdarzyło wam się kiedyś pomylić podobne do siebie rośliny? Natura, chociaż piękna czasem bywa myląca. Błędy zdarzają się nie tylko podczas zakupów, ale również podczas siewów.
Szczególnie problematyka ta dotyczy ziół i przypraw. Przykładowo pietruszka i pasternak są do siebie podobne, a zjedzenie jednego z nich może się dla nas źle skończyć. Czy potrafilibyście rozróżnić od siebie te dwie rośliny?
Pietruszka i pasternak – podobieństwa
Zanim przedstawimy wam różnicę między pietruszką a pasternakiem, skupmy się na ich podobieństwach. Rośliny te należą do rodziny roślin selerowatych.
Warzywa te są również podobne do siebie pod kątem wyglądu. Zarówno korzeń pietruszki, jak i pasternak są podłużne, białe i kształtem przypominają marchewkę.
Na tym jednak podobieństwa się kończą, a pomylenie ze sobą tych dwóch roślin, może być opłakane w skutkach. Dlaczego? Zobaczcie sami.
Tak rozróżnisz pietruszkę od pasternaka
Najprościej rozróżnimy pietruszkę od pasternaka, patrząc po naci. Pietruszka posiada charakterystyczne, pierzaste zielone listki. Problem zaczyna się, gdy listki odetniemy.
Wówczas pozostaje nam skupienie się na smaku. Pasternak jest w pierwszym odbiorze nieco słodkawy, gdyż zawiera więcej cukru. To dlatego przed laty zastępował on ten słodzik.
Dlaczego należy uważać przy wyborze warzyw i ziół?
Chociaż zjedzenie korzenia pasternaku nie będzie dla nas trujące, należy pamiętać, że ma on działanie moczopędne. Ponadto wiele osób twierdzi, że zwalcza on infekcje, a to z kolei wynik zawartego w pasternaku błonnika, witaminy C i witamin z grupy B. Liście pasternaku zawierają jednak pochodne kumaryny, które u zwierząt laboratoryjnych wywoływały marskość wątroby. Lepiej więc powstrzymać się od dodawania ich do sałatek.
Pasternak wpływa również uspokajająco na organizm oraz może łagodzić bóle miesiączkowe. Z kolei pietruszka łagodzi stany przeciwzapalne i działa rozkurczowo. Może poprawiać uczucie sytości oraz regulować ciśnienie krwi.
Zdecydowanie jednak podczas zakupów nasion, czy warzyw warto dokładnie przyjrzeć się kupowanym produktom. Nie ma nic gorszego niż zepsucie posiłku nieodpowiednim doborem składników albo poświecenie wielu tygodni na pielęgnacje rośliny, która dla nas jest bezużyteczna.
ZOBACZ TAKŻE:
- Zrób to z lawendą w kwietniu. Latem obficie zakwitnie
- Tani preparat z apteki przeciw żółknięciu liści ogórka. Łatwo ochronisz go przed chorobami
- Dodaj do nasion trawy i rozsyp w ogrodzie. Trawnik będzie cudownie rosnąć