Błędy przy zamykaniu szklarni lub tunelu
Uprawa pod osłonami pozwala stworzyć idealne warunki do rozwoju roślin, które kochają wyższe temperatury. W szklarniach lub tunelach hodujemy pomidory, ogórki i inne warzywa ciepłolubne.
Samo umieszczenie sadzonek pod osłoną to jednak nie wszystko. Aby osiągnąć obfite plony warzyw i owoców, trzeba wiedzieć, kiedy otwierać i zamykać szklarnię lub tunel.
Kiedy należy zamykać osłony?
Szklarnia lub tunel powinny zostać zamknięte, kiedy uprawiamy rośliny, które źle znoszą przymrozki i nie zostały one wcześniej zahartowane, a na zewnątrz temperatura utrzymuje się na poziomie poniżej 10 stopni Celsjusza.
Dotyczy to w szczególności młodych sadzonek warzyw i owoców ciepłolubnych, np. ogórków, pomidorów, papryki, a także cukinii, fasoli, bakłażanów, dyni czy arbuzów.
Po przesadzeniu sadzonki pomidorów są bardzo wrażliwe na spadki temperatur, dlatego gdy na dworze mamy zaledwie kilka stopni na plusie, osłony powinny pozostać zamknięte. Gdy temperatura wzrasta i utrzymuje się na poziomie powyżej 10 stopni Celsjusza w nocy i kilkunastu do dwudziestu, a nawet więcej stopni w ciągu dnia, osłony otwieramy.
Dlaczego należy otwierać szklarnie i tunele?
Warzywa w zamkniętym tunelu w szklarni się gotują. (...) Przez to mają bardzo trudną sytuację, a pomidory mogą przez to nawet paść! - Przestrzega ekspert z kanału Infouprawa na Youtube.
Zbyt wysokie temperatury w połączeniu z wysoką wilgotnością sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych, które atakują pomidory i w kilka dni są w stanie doprowadzić do obumarcia sadzonek.
Prawidłową praktyką jest zamykanie szklarni na noc, gdy temperatura spada poniżej 10 stopni, a otwieranie w ciągu dnia, gdy robi się cieplej. Trzeba przy tym jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Uprawiasz warzywa pod osłonami? Na to lepiej uważaj
Jeśli zamykamy osłonę na noc w obawie przed niskimi temperaturami, musimy pamiętać o bocznych okienkach w tunelu, które należy szczelnie przymknąć, np. na rzepy.
Okienka zamykamy również w sytuacji, gdy noce są nieco cieplejsze i zostawiamy otwarty np. przód tunelu. Zbyt duża ilość otworów doprowadziłaby bowiem do nadmiernego wyziębienia wnętrza. Właśnie po to zamiast w otwartym ogrodzie sadzimy warzywa w tunelu, aby chronić je przed zimnem!
Poranne otwarcie osłon powinno nastąpić dość wcześnie, a nie np. w południe, gdy słońce jest już w zenicie. Na dzień otwieramy tunel najlepiej z obu stron - z przodu i z tyłu - by zapewnić cyrkulację powietrza. Przy jeszcze wyższych temperaturach dodatkowo otwieramy okienka, by we wnętrzu panował przewiew.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Infouprawa na YouTube
Zobacz także:
- Rozdrobnij i wsyp do ziemi. Ogórki nie rozpadną się w przetworach
- Rozsyp wokół cebuli. Zbiory będą wyjątkowo obfite
- Nie wyrzucaj. Skoszona trawa przyda się w ogrodzie