Czy można mrozić czerwone porzeczki? Oto, co trzeba zrobić
Zaczyna się sezon na przepyszne owoce jagodowe, w tym porzeczki. Te słodkie kuleczki najlepiej smakują na świeżo, ale przy obfitych plonach warto sprytnie zagospodarować nadmiar owoców.
Przetwory to nie jedyny sposób na przechowanie porzeczek do kolejnego sezonu. Jeśli chcemy cieszyć się owocami w niezmienionej formie przez dłuższy okres, możemy je zamrozić. Jak prawidłowo to zrobić?
Zachowaj na dłużej smak porzeczek
Porzeczki dostępne są w różnych odmianach - mogą być czerwone, ale też czarne, a nawet białe. Wszystkie doskonale smakują i są bardzo zdrowe, stanowiąc cenne źródło witaminy C. Pasują do wielu dań, ale najlepiej zajadać je świeże, zerwane prosto z krzaczka.
Można je także przechować na dłużej, wykorzystując przepisy na konfitury, dżemy, soki czy nalewki porzeczkowe. Jeśli jednak chcemy zachować kształt i smak świeżej porzeczki, najlepiej jest je zamrozić.
Mrożenie w przypadku porzeczek jest jak najbardziej możliwe, trzeba tylko wiedzieć, jak to robić, by zachować pełnię smaku owoców i sprawić, że będą nadawały się do spożycia aż do kolejnego sezonu.
Dwa sposoby mrożenia porzeczek
Jeśli chcemy zamrozić porzeczki, mamy dwie możliwości, które warto wziąć pod uwagę już w momencie zbiorów. Możemy zamrozić albo pojedyncze kuleczki, albo całe kiście wraz z gałązkami. Taki zbiór porzeczek w gronach jest lepszy - owoce przyczepione do gałązki dłużej pozostaną świeże i nieuszkodzone.
Zbieranie pojedynczych owoców jest czasochłonne, a małe kuleczki są bardziej narażone na zgniecenie w transporcie. Mrozić możemy jednak zarówno oddzielone jagody, jak i wciąż przytwierdzone do gałązek - wybór należy do nas.
Jak przygotować porzeczki do mrożenia?
Kiedy już zbierzemy i przetransportujemy owoce, w pierwszej kolejności należy je umyć. Porzeczki są niezwykle delikatne, dlatego nie można ich opłukiwać pod silnym strumieniem, a jedynie lekko przelewać wodą, pozbywając się liści, zepsutych owoców i innych odpadów.
Przebrane i umyte owoce suszymy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy mrozić osobne, oddzielone od gałązek owoce, to teraz należy je oderwać i usunąć szypułki. Tak przygotowane owoce, czy to pojedyncze kuleczki, czy całe grona, są gotowe do mrożenia.
Umieszczamy je na tackach, zachowując odstępy, by nie dopuścić do sklejenia się owoców. Naczynia z rozłożonymi porzeczkami wkładamy do zamrażarki i po kilku godzinach owoce są gotowe. Zamrożone porzeczki możemy teraz umieścić we wspólnym pojemniku lub woreczku i ponownie umieścić w zamrażalniku. Będą one zdatne do spożycia przez cały rok.
Zobacz także:
- Zrób w czerwcu. Pory będą dwa razy większe
- Zrób, gdy bakłażan ma 6 liści. Obrodzi jak nigdy
- Afera w "Nasz nowy dom" kilka lat po remoncie. Dowbor mówi, co zrobili uczestnicy