Jak użyźnić glebę po zimie? Kluczowy jest termin i technika
Jak użyźnić glebę po zimie? To pytanie, które zadaje sobie wielu ogrodników. Nie od dziś wiadomo, że od kondycji podłoża pod uprawy w dużej mierze zależy sukces naszych starań. Niestety, po zimie jakość gleby często pozostawia wiele do życzenia.
Dzięki wykorzystaniu przedstawionych poniżej metod będziecie cieszyć się pięknymi plonami w każdym sezonie, a wasze gleba nie będzie cierpieć na jakiekolwiek niedobory.
Jak ożywić wyjałowioną glebę po zimie?
Nie od dziś wiadomo, że zima to szczególnie trudny czas dla wszelkich upraw. Gdy pola przykryte są śniegiem, a nawet lodem, gleba traci wiele składników odżywczych. Dodajmy do tego jej wyjałowienie po sezonie uprawowym i mamy receptę na katastrofę naszych przyszłorocznych plantacji.
Tymczasem odżywienie gleby po zimie wcale nie musi być tak trudne, jak się wydaje. Proces ten można podzielić na kilka etapów, z których każdy jest niezmiernie ważny. Koniecznie zapoznajcie się z tym, jak ożywić glebę po zimie i cieszcie się pięknymi plonami w każdym sezonie.
Odchwaść ją i spulchnij
Prace nad odżywieniem gleby po zimie należy rozpocząć już na początku marca od uporządkowania terenu. Usuwamy wszelkie chwasty, czy resztki roślin, które z bliżej niewyjaśnionych przyczyn przeżyły w ciężkich warunkach atmosferycznych.
Przy okazji plewienia warto pozbyć się także kamieni i rozbić bryły ziemi. Jeśli gleba jest naprawdę twarda, warto przekopać ją na głębokości 15-30 cm. Działanie to dodatkowo spulchni ziemię i napowietrzy ją, co korzystnie wpłynie na przyszłe uprawy. Możemy użyć do tego łopaty, wideł, albo glebogryzarki. Wybór techniki pozostawimy wam.
Najważniejsze to zadbać o odpowiednią strukturę gleby . W procesie ożywianie gleby po zimie kluczowe będzie jej użyźnienie. Do piaszczystej gleby warto dodać nieco mielonej gliny oraz kompostu. Z kolei podłoże zbite i gliniaste należy przekopać, napowietrzyć i wymieszać z drobnym piachem, czy żwirem.
Użyźnianie to klucz do sukcesu
Skoro wiecie już, jak ożywić glebę po zimie, pora zadbać także o odpowiednie jej przygotowanie pod nasze przyszłe uprawy . Większość roślin preferuje pH gleby na poziomie 6,0-7,0. Aby przywrócić neutralny odczyn pH gleby, wystarczy wymieszać ją z wapnem lub dolomitem. W celu zakwaszenia zaleca się aplikację kwaśnego torfu lub kory sosnowej.
Przed zasianiem pierwszych warzyw polecamy nawieźć ziemię, jeśli nie zrobiliśmy tego na jesień. Możemy zastosować obornik granulowany, wymieszać ziemię z kompostem lub stosować specjalistyczne preparaty pod uprawę określonego rodzaju roślin.
Eksperci polecają zastosowanie także mączki bazaltowej, jako środka bogatego w mikro i makroelementy, czy minerały takie jak: krzemionka, tlenki żelaza, magnez, wapń i potas. Tak przygotowana gleba to kwintesencja udanych upraw. Skoro wiecie już, jak ożywić glebę po zimie, pozostaje życzyć wam jedynie powodzenia!
ZOBACZ TAKŻE:
- Po zbiorach grządki traktuję tym preparatem. Domowy nawóz odkaża glebę i zapobiega chorobom
- Podlewam nim sadzonki pomidorów. Latem krzaczki uginają się od owoców
- Zrób to, zanim przesadzisz do gruntu. Inaczej sadzonki się nie przyjmą