Najlepsze odmiany pomidorów w tym sezonie. Posiej je, a nie przestaniesz się nimi zajadać
Pomidory goszczą w naszym domu, prawie cały czas. Pomidory to nieodzowny składnik wielu potraw. Smaczne i soczyste, posiadają wiele odmian. Dzisiaj podpowiadamy, jakie pomidory siać w tym sezonie.
Jakie pomidory uprawiać w tym sezonie?
Uprawienie pomidorów nie musi odbywać się tylko pod okiem specjalisty. My również możemy się tym zająć. Warto jednak zdać się na sprawdzone odmiany i nie eksperymentować z innymi.
Najlepsze pomidory w tym sezonie
Poniżej przedstawiamy kilka najbardziej popularnych i najsmaczniejszych odmian pomidorów, jakie można hodować nawet w przydomowym ogródku:
- Pomidory bawole - są wczesną odmianą pomidorów malinowych . Ich kształt jest zbliżony do kształtu serca. Osiągają wagę od 200 gramów do 1 kilograma, więc są dość duże. Mają słodki miąższ i są mięsiste. Ich pędy należy przewiązać, gdyż są dość wiotkie i mogą uginać się pod ciężarem warzyw. Wymagają sporej ilości składników odżywczych. Niestety są podatne na różnego rodzaju choroby.
- Faworyt - jest średnio wczesną odmianą czerwonego warzywa. Cechą charakterystyczną tego pomidora jest jego jednolity czerwony kolor, do tego są wręcz idealnie okrągłe, a co najważniejsze posiadają gładką skórkę. Ich waga nie przekracza 500 gramów. Słodki i aromatyczny smak to ich znak rozpoznawczy. Najlepiej smakują podawane na kanapkach, czy jako składnik sałatki warzywnej. Cechują się dość wysoką odpornością na choroby.
- Malinowski Ożarowski - to odmiana pomidora cechująca się największą popularnością, a także jest ona najsmaczniejsza ze wszystkich. Posiadają sporą ilość miąższu, a także bardzo rzadko pękają. Nie ma również wysokich wymagań co do podłoża.
- Pokusa - wczesna odmiana posiadająca drobne owoce typu cherry. Cechują się czerwonym kolorem, a także słodkim smakiem. Są niewielkie, gdyż osiągają średnicę koło 3 centymetrów. Idealne jako codzienna przekąska, czy dodatek do sałatek. Najlepiej podawane w całości!
Dlaczego warto hodować pomidory?
Nie tylko dlatego, że są smaczne i nadają potrawom smak, kiedy zostaną do nich dodane. Przede wszystkim, warto dlatego, że są zdrowe. Zawarty w nich likopen należący do karotenoidów. Jest to ta sama grupa, w której w skład pochodzi β-karoten. Składnik ten, z punktu widzenia chemicznego jest węglowodorem nasyconym posiadającym silne właściwości utleniające. To z kolei pozwala na neutralizowanie działanie wolnych rodników, do tego pomaga zachować młodszy i zdrowszy wygląd skóry na dłużej. Do tego wzmacnia ilość siły witalnych naszego organizmu. Dlatego warto codziennie spożywać pomidory, jak i przetwory z nich stworzone .
Na sam koniec dodamy, że pomidory mają również zbawienny wpływ na nasz układ naczyniowo-sercowy . Zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy chorobę wieńcową, a nawet zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca. Do tego likopen działa przeciwcukrzycowo, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Zatem, jeśli macie możliwość korzystajcie z dobrodziejstwa natury i hodujcie pomidory, czy to w domu, czy w zaciszu przytulnego przy domowego ogródka!