Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek. Działa cuda w ogrodzie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 20.01.2024 13:56

Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek. Działa cuda w ogrodzie

gotujące się jajka
Canva / Jakub Kapusnak, Foofiesfeed

Prawdziwi fani jajek potrafią gotować je nawet kilka razy w tygodniu. Woda, która po gotowaniu zostaje, zwykle ląduje w zlewie. Raczej nie myślimy o tym, żeby ponownie ją wykorzystać. Okazuje się, że to błąd.

Woda po ugotowaniu jajek ma niezwykłe właściwości. Przyda się w domu, ale zbawiennie wpłynie też na rośliny w ogrodzie. Dlaczego lepiej jej nie wylewać?

Co takiego ma w sobie woda po gotowaniu jajek?

W czasie gotowania jajek do wody uwalniają się substancje odżywcze, które zbawiennie wpływają na nasze rośliny. Doskonale nadaje się do podlewania kwiatów doniczkowych oraz roślin w ogrodzie.

Skorupki z jajek w 90% składają się z wapnia. Zawierają też żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor oraz chrom. Wiele z cennych substancji po ugotowaniu jajek trafia do wody, która staje się naturalną odżywką.

Woda po gotowaniu naprawdę dobrze działa na kwiaty doniczkowe, ale zbawiennie może wpłynąć też na rośliny w ogrodzie. Jak dokładnie ją wykorzystać? Naprawdę szybko zobaczysz efekty.

gotujące się jajka
Canva / anouchka, Getty Images Signature

Nie uwierzysz, jak woda po gotowaniu jajek wpływa na rośliny

Woda po ugotowaniu jajek wzbogacona jest jonami wapnia i innymi substancjami, które zbawiennie wpływają na rozwój roślin. Badacze potwierdzili, że kwiaty podlewane wodą po jajkach szybciej rosną.

Ogromną zaletą wody po gotowaniu jajek jest jej neutralny odczyn. To sprawia, że składniki odżywcze naprawdę dobrze wchłaniają się, a rośliny przepięknie wyglądają. Możemy podlewać nią kwiaty doniczkowe i rośliny w ogrodzie. 

Nie tylko woda po gotowaniu ma niezwykłe właściwości

Cudowne właściwości ma woda po ugotowaniu jajek, ale to nie wszystko. Dobrze na rośliny wpływają też skorupki jajek. Zamiast je wyrzucać, możemy wykorzystać je do nawożenia roślin.

Skorupki jajek musimy najpierw wysuszyć. Następnie należy je rozdrobnić na proszek. Tak przygotowane skorupki mieszamy z wierzchnią warstwą ziemi w doniczce. Rośliny już niedługo odwdzięczą się i będą się pięknie prezentować.

podlewanie roślin
Canva / HappyNati, Getty Images

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10