Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Mała lodówka to żaden problem
Święta Wielkanoce coraz bliżej. Jednak w wielu polskich domach w tym czasie marnują się ogromne ilości jedzenia. Możemy temu zapobiec, stosując kilka prostych trików. Nawet w małej kuchni znajdzie się więcej miejsca, niż się wydaje.
Zapytaliśmy Panią Magdę Mortenko z kanału Wnętrza Zewnętrza, jak optymalnie wykorzystać przestrzeń w kuchni. Przekonaj się, co zrobić, żeby jedzenie po świętach się nie zmarnowało.
Jak przechowywać jedzenie w czasie świąt?
Na święta przygotowujemy ogromne ilości jedzenia, jednak nie wszystko jesteśmy w stanie zjeść. Często dostajemy też posiłki od bliskich, które nie mieszczą się w lodówce . Co robić w takiej sytuacji? Zadaliśmy to pytanie Pani Magdzie Mortenko z kanału Wnętrza Zewnętrza:
- Korzystając z wiosennych temperatur na dworze, można część jedzenia trzymać na balkonie. Polecam do przechowywania szklane żaroodporne pojemniki ze szczelnymi zamknięciami. Potem można wygodnie podgrzać posiłek w piekarniku bez brudzenia kolejnych naczyń.
Nawet jeśli znajdziemy dodatkowe miejsce do przechowywania posiłków, ilość jedzenia po świętach może nas przerosnąć. W takiej sytuacji wcale nie musimy wyrzucać aromatycznych potraw. Pani Magda radzi, żeby się nimi podzielić.
Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Podziel się nim z innymi
Po świętach wyrzucamy 3 razy więcej jedzenia niż zazwyczaj. Przed Wielkanocą wpadamy w szał zakupowy i nie zawsze jesteśmy w stanie racjonalnie określić, ile potrzebujemy potraw. Właśnie w takiej sytuacji możemy po świętach podzielić się posiłkami z innymi.
- Jeśli jednak nie ma balkonu, a zapasy jedzenia okażą się zbyt duże, najlepszym rozwiązaniem będzie spacer do jadłodzielni. Powstaje coraz więcej takich punktów z lodówkami i szafkami na żywność, gdzie można zostawić coś dla innych lub wziąć coś dla siebie bez żadnych opłat. Ważne, by jedzenie nie było zepsute. Warto też opisać, co to za potrawa i kiedy została przyrządzona - radzi Pani Magda.
W naszych kuchniach jest często więcej miejsca, niż nam się wydaje. Może okazać się, że jesteśmy w stanie zagospodarować więcej przestrzeni na świąteczne jedzenie . Na kanale Wnętrza Zewnętrza Pani Magda pokazała, jak lepiej zagospodarować przestrzeń, którą mamy w kuchni.
W twojej kuchni jest więcej miejsca, niż myślisz
Na kanale Wnętrza Zewnętrza Pani Magda opowiada, jak zoptymalizować przestrzeń. W jednym z filmów pokazał, co zrobić, żeby zoptymalizować przestrzeń w kuchni. Głównym problemem w przypadku tego pomieszczenia był dostępem do niektórych szafek, mała przestrzeń komunikacyjna i gromadzące się na blacie przedmioty.
Jednym z zaproponowanych rozwiązań były wysokie szafki do samego sufitu oraz zabudowa nad lodówką. Nowe półki mają też regulację wysokości. Dzięki temu można dostosować je do zmieniających się potrzeb. Pani Magda pokazała rozwiązania, które pozwalają zoptymalizować miejsce w szafkach.
Takie rozwiązania możemy wprowadzić również w lodówce i w ten sposób zrobić więcej miejsca na jedzenie po świętach. Natomiast w dolnej zabudowie pojawiło się znacznie więcej szuflad, w tym miejsce na pojemniki do segregacji odpadów . Więcej inspiracji znajdziesz na kanale Pani Magdy na YouTube.
Zobacz także:
- Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujna
- Tego nie wkładaj do koszyczka. Kościół nie zezwala
- Rozpuść w wodzie i namocz obrus. Na Wielkanoc będzie jak nowy