Po czym rozpoznać polskie truskawki? Szczegóły od razu widać
Nadszedł moment, na który wielu z nas czeka przez cały rok. Na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze polskie truskawki. Czy jednak wiemy, jak je odróżnić od zagranicznych?
Nie dajmy się nabrać na nieuczciwe praktyki niektórych sprzedawców i sprawdźmy, na co zwrócić uwagę, by odróżnić rodzime owoce od greckich czy hiszpańskich.
Jak rozpoznać polskie truskawki?
Polskie truskawki słyną z niepowtarzalnego smaku i soczystego, słodkiego miąższu. Są pyszne i bardzo zdrowe, dlatego chętnie je uprawiamy i kupujemy. Przy zakupie warto jednak dokładnie przyjrzeć się owocom.
Smaku polskich truskawek nie da się pomylić z niczym innym , ale ta metoda rozpoznawania owoców raczej nie sprawdzi się podczas zakupów. Po czym zatem poznamy, że truskawka naprawdę pochodzi z rodzimej uprawy?
Jest kilka detali, które na pierwszy rzut oka wyróżniają krajowe frykasy. Warto szczególnie zwrócić uwagę na kształt i kolor owoców, stan szypułki, a także na… cenę truskawek . Sprawdźcie te niezawodne sposoby i nie dajcie się oszukać.
Jak wyglądają polskie truskawki?
Wizualna ocena pomoże odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na kształt i kolor owocu, który powinien przypominać serce w jasnym odcieniu czerwieni. Szypułka musi być sprężysta i żywo zielona, a zapach owocu intensywny.
Truskawki z importu wyglądają nieco inaczej - są bardziej wydłużone, blade, mają wiotką szypułkę i nie posiadają mocno wyczuwalnego aromatu.
Powyższe rozbieżności wynikają z różnic w procesie dojrzewania owoców. Podczas gdy polskie truskawki do sklepów trafiają praktycznie prosto z krzaczka, owoce importowane muszą przejść znacznie dłuższą drogę , dlatego zrywa się je wcześniej i stymuluje ich dojrzewanie chemicznymi środkami podczas transportu.
Polskie truskawki warte każdej złotówki
Z wyżej opisanych różnic dotyczących procesu dojrzewania owoców można wyciągnąć jeden istotny wniosek - polskie truskawki są zdrowsze od importowanych, na co wskazuje również ich cena. To kolejny wyznacznik, którym warto się kierować przy zakupie tych owoców.
Polskie truskawki są zwykle droższe od zagranicznych, zwłaszcza na początku sezonu, kiedy cena krajowych owoców oscyluje powyżej 20 zł za kilogram . Za zagraniczne odpowiedniki zapłacimy nawet o ponad połowę mniej.
Nie warto jednak oszczędzać. Jak wspominaliśmy, polska truskawka jest zdrowa i pyszna, a z czasem - wraz ze wzrostem podaży - jej cena będzie spadała.
Zobacz także:
- Nie sadź ich przy jagodzie kamczackiej. Krzewy będą słabe
- Oprysk czereśni na drobną plamistość drzew pestkowych
- Truskawki zaatakowała szara pleśń? Uratujesz je jednym opryskiem