Tak poznasz, że truskawki były pryskane
Każdy z nas chciałby spożywać wysokojakościowe produkty spożywcze. Niestety, w XXI wieku nie jest to tak proste, jak nam się wydaje.
Wielu producentów decyduje się na stosowanie szkodliwej chemii w jedzeniu oraz specjalistycznych preparatów do nawożenia roślin, byleby tylko wyprodukować więcej towarów. Szczególnie widać to po owocach. Czy wiecie, jak odróżnić truskawki pryskane od tych ekologicznych?
Dlaczego producenci pryskają truskawki?
Jeśli lubicie owocowe przekąski, z pewnością jesteście na bieżąco z cenami owoców sklepach i na targach. Wiecie, ile obecnie kosztuje 1 kg czereśni? Absurdalne ceny wynoszące nawet 100 zł/kg skłaniają wielu producentów do rozpoczęcia wręcz masowej produkcji owoców.
Ich deficyt oraz podatność na choroby zachęca producentów do stosowania specjalistycznych środków do ochrony roślin, oraz chemicznych nawozów, byleby tylko ich plony przetrwały podróż do sklepu i sprzedały się jak najlepiej. Niestety, cierpią na tym konsumenci.
Na szczęście najwięcej szkodliwych substancji pozostaje na skórce owoców. Przykładowo myjąc truskawki przed spożyciem, wypłuczemy większość szkodliwych bakterii, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Sama woda jednak nie wystarczy.
Czy można zjeść truskawki zaraz po zakupie?
Co jednak, jeśli macie nieodpartą ochotę na zjedzenie truskawek zaraz po zakupie? Zdecydowanie nie powinniśmy tego robić. Powstrzymanie pokusy to jedyne rozwiązanie.
Oczywiście, zjedzenie kilku sztuk niemytych truskawek jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale warto zdawać sobie sprawę z tego, że wówczas na własną prośbę wprowadzacie do organizmu liczne pestycydy.
Jak rozróżnić pryskane truskawki od ekologicznych?
Aby odróżnić ekologiczne truskawki od tych pryskanych, przeprowadźcie w domu pewien zapobiegawczy rytuał. Umyjcie je nie tylko pod bieżącą wodą, ale w roztworze wody z octem w proporcji 3:1. Zalecamy namoczyć je w preparacie przez 5-6 minut.
Po tym czasie przełóżcie je do roztworu wody z łyżeczką sody oczyszczonej i odczekajcie kolejne kilka minut. Następnie dobrze wypłuczcie truskawki.
Jeśli woda w pojemnikach, w których „wykąpaliście” truskawki stanie się mętna, możecie być pewni, że truskawki były pryskane. Na koniec mała rada – przed myciem nie pozbawiajcie truskawek szypułek. Dzięki temu po umyciu możecie spokojnie przechować je nawet 3 dni w lodówce.
ZOBACZ TAKŻE:
- Posadź obok koperku. Najlepsze połączenie w ogrodzie
- Polacy wyprzedają działki ROD. Zaskakujące dane
- Dwa triki. Maliny i borówki będą dobrze owocowały