Prosty trik na szybsze zbiory czosnku ozimego. Pierwsze sztuki zbierzesz na początku lata
Sadzony jesienią, posiadający podobne właściwości co ten, sadzony na wiosnę. Nieodzowna przyprawa kuchenna, nadająca potrawom tego nietuzinkowego posmaku.
Czosnek ozimy, bo o nim mowa, tworzy główki nieco większe i dojrzewa zdecydowanie wcześniej. Dlatego warto wiedzieć, jak powinno się go nawozić.
Nawożenie azotem
Czosnek ozimy, w odróżnieniu od wiosennego, nawozi się azotem jednorazowo zaraz po wzejściu rośliny. Całkowita dawka takiego nawozu powinna wynosić od 35 do 40 gramów. Nawożenie azotem można zastosować na dwa sposoby:
- Obornikiem, na przykład tym krowim. Wsypuje się go do wiadra i zalewa wodą, a następnie odstawia się na 4-5 dni. Po tym czasie należy rozcieńczyć w 10 litrach wody 2 litry gnojówki, jeśli zaś wykorzystujemy kurze odchody, rozcieńczamy 1 litr gnojówki na 10 litrów wody.
- Z użyciem alkoholu: mocznika mającego formę jasnych granulek lub amoniaku. Wybierając mocznik, należy rozpuścić 1 jego łyżkę w 10 litrach wody. W przypadku amoniaku używamy 40 ml alkoholu i wlewamy do 5 litrów wody. Tym, musimy skropić liście czosnku ozimego.
Te sposoby pozwolą na jeszcze szybszy rozwój czosnku, dzięki czemu zebranie go na początku lata nie będzie żadnym problemem.
Kulka z folii aluminiowej w pralce działa cuda. Efekt wychodzi poza skalęNawożenie dolistne czosnku
Czosnek to roślina bardzo wrażliwa na niedobory takich pierwiastków jak wapń magnez oraz bor. Jednak dobrze reaguje na nawożenie dolistne. Dlatego warto z tego skorzystać.
Do tego typu nawożenia, najlepiej przydadzą się preparaty dedykowane warzywom cebulowym. Zabieg ten należy wykonać w formie oprysku.
Pora, w jakiej najlepiej wykonać go to ta wieczorowa i chłodniejsza.
Ściółkowanie czosnku ozimego
Warto pomyśleć o ściółkowaniu czosnku ozimego.
Wprawdzie nie jest ona bezpośrednią formą użyźniania rośliny, tak pozwala zatrzymać niezbędne dla czosnku składniki mineralne.
Do ściółkowania można wykorzystać obornik lub kompostownik. Równie dobrze nadadzą się także: słoma lub kora drzew iglastych, a także liście. Te pierwsze skutecznie zatrzymują wypłukiwanie się składników mineralnych z gleby, więc są częściej wykorzystywane do ściółkowania czosnku.
Taki zabieg zdecydowanie polepszy plony czosnku nie tylko pod względem jakości, ale również ilości.