Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Przygotuj kompostownik do zimy. Inaczej wiosną z nawozu nic nie będzie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 24.11.2023 16:24

Przygotuj kompostownik do zimy. Inaczej wiosną z nawozu nic nie będzie

kompostownik
canva/cjp

Kompostownik będzie niezastąpiony po zimie. Jednak jeśli chcemy, żeby na wiosnę był już gotowy, musimy go odpowiednio zrobić. Taki nawóz sprawdzi się fantastycznie do odżywienia roślin.

Kompostownik powinniśmy zacząć robić już teraz. Najlepiej przygotować go, zanim zima na dobre zawita do naszego kraju. Sprawdź, jak w 4 prostych krokach zrobić nawóz na wiosnę.

Jak przygotować kompostownik?

Kompostownik jest dobrym sposobem na pozbycie się odpadów zielonych. Możemy do niego wrzucać też niektóre bioodpady z kuchni. Doskonale sprawdzi się w ogrodzie jako nawóz.

Warto wiedzieć, że wszystkie procesy w kompostowniku zachodzą również w zimie. Jeśli przygotujemy kompost właśnie teraz, będzie idealnym nawozem do pierwszych roślin na wiosnę.

Kompostownik w prosty sposób zrobimy w 4 krokach. Na początek musimy znaleźć idealne miejsce. Jak dokładnie przygotować nawóz przed nadejściem zimy? Przy okazji zrobimy porządek w ogrodzie.

kompostownik
Canva / melGreenFR, pixabay

Przygotuj kompostownik przed zimą

O kilku rzeczach musimy pamiętać, jeśli chcemy mieć naprawdę dobry kompost już na wiosnę. Przede wszystkim musimy zadbać o regularne uzupełnianie materiału kompostowego. Dzięki temu temperatura w środku nie spadnie.

Do kompostu jesienią możemy wrzucać suche liście i odpady zielone. Kolejną kwestią jest dostarczanie odpowiedniej ilości wody. Kompost nie może być za suchy ani zbyt wilgotny. O co jeszcze musimy zadbać?

Dzięki temu kompost będzie gotowy na wiosnę

W zimie ważne jest ograniczenie utraty ciepła w kompostowniku. W tym celu możemy przykryć go plandeką. Nowe pojemniki na kompost często mają specjalne zamknięcia i zawory, które chronią nawóz przed chłodem.

Jesienią warto też wzbogacić kompost bakteriami mocznika. Preparaty zawierające mocznik znajdziemy w sklepach. Wzbogaca kompost w azot, co ułatwia mineralizacje materii. Dzięki temu nawóz będzie gotowy na wiosnę.

kompostownik
Canva / Janine Lamontagne, Getty Images Signature

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10