Sposoby na przypalony garnek
Czarny, przypalony garnek po jedzeniu to zmora chyba każdego z nas. Wystarczy chwila nieuwagi, a nasze jedzenie zaczyna się palić, tym samym przywierając do spodu naczynia.
Próbujemy wtedy różnych sposobów - zalewamy całość wrzątkiem, intensywnie szorujemy zmywakiem. Te metody zwykle nie działają, warto więc sięgnąć po sprawdzoną i banalną opcję z dwoma składnikami, które masz w domu.
Przypalony garnek - wystarczą dwa składniki
Bazą do wykonania naszej mikstury musi być woda. Wystarczy szklanka, którą wlewamy do garnka.
Do tego dolej tyle samo niezawodnego octu. Całość zagotuj, aż doprowadzisz do wrzenia.
Gdy w naszym garnku woda z octem się gotują, przychodzi czas na sodę oczyszczoną - dodaj trzy łyżki.
Po chwili cała mikstura będzie się mocno pienić - nie przejmuj się, tak właśnie ma działać. Poczekaj, aż składniki przestaną buzować i pozbądź się cieczy z garnka.
Możesz jeszcze wlać do środka odrobinę płynu do naczyń i ciepłej wody i delikatnie usunąć pozostały osad. Gdy wypłuczesz garnek, będzie lśnił jak nowy!
Przypalony garnek - jak jeszcze można go wyczyścić?
Przypalony garnek może wyczyścić także sól. Gdy zasypiemy jego dno grubą warstwą kryształków, zostawmy całość na kilka godzin. Następnie warto poczekać co najmniej kilka godzin i wypłukać go dużą ilością wody.
Inne sposoby, już mniej naturalne, to na przykład użycie kilku łyżek proszku do prania i zagotowanie, lub wykorzystanie tabletki do zmywarki i zalanie jej wrzątkiem. Taką mieszankę zostawiamy na całą noc. Rano po umyciu garnka zabrudzenia błyskawicznie znikną.
Źródło: porady.interia.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
Ania Bardowska z „Rolnik szuka żony” pochwaliła się projektem łazienki
Poczta Polska ściga dłużników. Większość Polaków nie płaci domowej opłaty