Rozsyp na grządkach zanim posiejesz buraki. Będą duże i smaczne
Oficjalnie zaczęła się wiosna. Chociaż prace w wielu ogrodach zaczęły się już początkiem lutego, dopiero teraz możemy z pełną parą ruszyć z sadzeniem, przycinaniem i porządkowaniem ogrodu. Planujesz w tym roku posadzić buraki? Musisz wiedzieć kilka rzeczy o ich uprawie.
Buraki zawsze wysadzamy bezpośrednio do gruntu. Początek kwietnia to idealny moment, na ich zasianie. Jest prosty sposób na gigantyczne plony buraków. Wystarczy odpowiednio przygotować glebę.
Jak wysiewać buraki?
Buraki to prawdziwy skarb w kuchni. Są bogate w witaminę C i antyoksydanty. Warto wprowadzić je do diety. Świetnie wpływają na odporność i łagodzą przebieg choroby. Buraki sprawdzą się również na kaszel, chociaż nie każdy o tym wie.
W kwietniu możemy zabrać się za sadzenie buraków, jeśli poranki są już ciepłe i nie występują przymrozki. Znajdziemy różne odmiany tego warzywa. Najlepiej sadzić je w rzędach oddalonych od siebie około 20-30 cm. Nasionka umieszczamy na głębokości 1-3 cm. Po zasadzeniu musimy pamiętać o regularnym podlewaniu.
Buraki zaczynają kiełkować w temperaturze około 8 stopni Celsjusza. Przed wysianiem warzyw musimy przygotować glebę. To kluczowe, jeśli chcemy, żeby korzeń był duży i pełen witamin.
Przygotuj glebę przed zasadzeniem buraków
Przed zasadzeniem buraków musimy znaleźć dla nich idealne stanowisko. Warto już teraz przygotować glebę. Jeśli chcemy w tym roku mieć obfite plony, musimy oczyścić grządkę, pozbyć się chwastów i wyrównać ziemię.
Warto grządkę zasilić wcześniej obornikiem. Buraki najlepiej rosną w glebie próchniczej i bogatej w wapń. Właśnie dlatego możemy zasilić je skorupkami po jajkach. Są naturalnym źródłem wapnia.
Skorupki suszymy, a następnie kruszymy. Tak przygotowany proszkiem posypujemy grządki i ponownie przekopujemy ziemię. Buraki nie przepadają za kwaśną glebą i w takiej nie będą chciały rosnąć.
Wybierz najlepsze stanowisko dla buraków
Jeśli chcesz mieć w tym roku obfite plony buraków, musisz wybrać odpowiednie stanowisko. Warzywa najlepiej rozwijają się w miejscach pełnych słońca i ciepłych. Kiedy już pojawią się pierwsze rośliny, możemy przeprowadzić też tak zwaną przerywkę.
Przerywkę robimy, wyrywając kilka roślin. W ten sposób przygotowujemy miejsce dla pozostałych warzyw. Dzięki temu korzenie będą większe. Natomiast wyrwane buraki spokojnie możemy w całości wykorzystać na przykład do przygotowania sałatki.
Zobacz także:
- Ogrodnicy zaczęli siać ją koło marchwi. Rośnie gruba, jak nigdy
- Mój wielkanocny kaktus kwitnie co roku. Robię jedną rzecz
- Rzodkiewkę sieję tylko tak. To mój sposób na duże i smaczne warzywa