DomekIOgrodek.pl Porady domowe Ten błąd popełniają wszyscy grzybiarze. Przez to grzyby są przyklapnięte i wodniste
Fot. Pixaby

Ten błąd popełniają wszyscy grzybiarze. Przez to grzyby są przyklapnięte i wodniste

22 września 2023
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

W tym roku sezon na grzyby zaczął się wyjątkowo wcześnie. Część zebranych okazów zjadamy od razu. Co zrobić z resztą? Możemy je wysuszyć, przygotować przetwory lub zamrozić. Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Mrożenie grzybów jest uznawane za jedną z gorszych metod ich przechowywania. W rzeczywistości wiele osób popełnia błędy, które wpływają na ich smak. Sprawdź, czego nie robić z grzybami przed mrożeniem.

Jak przygotować grzyby do mrożenia? Uważaj na te okazy

Grzyby na zimę najczęściej suszymy. Mrożenie jest rzadziej wybieraną metodą. Rzeczywiście w czasie tego procesu niektóre okazy mogą tracić cenne składniki odżywcze i zmieniać strukturę. Na szczęście możemy coś na to poradzić.

Wszystkie grzyby jadalne możemy zamrozić. Jednak nie wszystkie zebrane przez nas okazy się do tego nadają. Do mrożenia wybieramy jędrne i sprężyste grzyby. Okazy w gorszym stanie źle zniosą cały proces. Nie będą nadawały się do zjedzenia.

Przed mrożeniem grzyby musimy dokładnie oczyścić. Właśnie na tym etapie najczęściej popełniamy jeden poważny błąd. Sprawdź, jak go uniknąć, by grzyby po rozmrożeniu były nadal pyszne.

mrożenie grzybów
Canva / pasiphae

Nigdy tego nie rób. Właśnie dlatego grzyby tracą smak

Na stan grzybów po rozmrożeniu wpływa to, jak je przygotujemy. Wiele osób popełnia błąd w czasie obróbki zebranych okazów. Nie należy ich moczyć i myć pod bieżącą wodą. W jaki sposób je oczyścić?

Grzyby przed zamrożeniem czyścimy przy użyciu pędzelka, szczoteczki lub wilgotnej ściereczki. Dokładnie pozbywamy się ściółki i pozostałych zanieczyszczeń. Poza tym możemy grzyba przeciąć. Dzięki temu sprawdzimy, czy w środku nie ma robaków.

Moczenie grzybów wpływa na ich smak i aromat. Tracą też sporo składników odżywczych. Po rozmrożeniu i ugotowaniu zmieniają się w papkę. Wiele osób grzyby do mrożenia obiera za skórki. Czy to dobry pomysł?

Czy grzyby do mrożenia należy obierać ze skórki?

Grzybów przed zamrożeniem nie powinniśmy obierać ze skórki. Wyjątek stanowią maślaki, którym taki zabieg zdecydowanie służy. Jeśli będziemy trzymać się zasad, grzyby po rozmrożeniu będą cudownie smakować.

Mrożenie grzybów to jedna z wielu możliwości ich przechowywania. Sprawdź, jak prawidłowo wysuszyć grzyby. Już nigdy nie spleśnieją w słoiku.

mrożenie grzybów
Canva / hatipoglu, Getty Images
Nornice ich nie znoszą. Włóż do tuneli, a szybko wyniosą się z ogrodu
Zrób to we wrześniu i zabezpiecz tuje przed zimą. W przyszłym sezonie będą jeszcze piękniejsze
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Redaktor portalu Domek i Ogródek. Szukam dla Was sposobów na to, jak ułatwić wykonywanie domowych obowiązków. Prywatnie jestem roślinomaniaczką z domem pełnym wyjątkowych okazów i właścicielką psa, który doskonale wie, jak porządnie w domu nabrudzić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy