DomekIOgrodek.pl
gotowanie-wody-po-ziemniakach-1611327266

pixabay.com/scratsmacker (CC0 Domena publiczna)

Absolutnie nie powinno się wylewać wody po ugotowaniu popularnego warzywa.

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Wiele naszych domowych produktów spożywczych ma niesamowite właściwości, o których często nie wiemy. Jak się okazuje, tyczy się to również... wody po gotowaniu ziemniaków! Dzięki ogromnej ilości składników odżywczych, które w trakcie procesu wydzieliły te warzywa, nasze rośliny genialnie urosną!

Często piszemy o produktach kuchennych, które służą nie tylko nam, ale też naszym roślinom - zarówno ogrodowym, jak i doniczkowym. Nie raz opisywaliśmy świetne domowe (i darmowe) triki na poprawę stanu naszej zieleni.

Jednak ten sposób jest wyjątkowo prosty i ekologiczny. Wystarczy nam tylko woda, która została po gotowaniu ziemniaków na obiad. Prościej się chyba nie da.

Woda po gotowaniu ziemniaków - dlaczego jest taka wartościowa?

Właściwości wody pozostałej po gotowaniu kartofli są wprost niesamowite. Jest ona genialnym nawozem dla wszystkich roślin, zarówno tych doniczkowych, jak i ogrodowych.

Dobroczynnym pierwiastkiem zawartym w tym płynie jest potas. Jest on niezwykle przydatny podczas procesu fotosyntezy, znakomicie rozprowadza też pozostałe substancje odżywcze w roślinach. Oprócz tego wzmacnia kolor kwiatów i liści, chroni je również przed wieloma chorobami.

Innym pierwiastkiem, pozostającym w wodzie po ziemniakach jest fosfor, który genialnie stymuluje korzenie do wzrostu. W płynie znajdują się również mikroelementy, magnez i żelazo czy skrobia. Bierze ona udział w powstawaniu próchnicy, pomagającej w kiełkowaniu nasion.

Woda po gotowaniu ziemniaków - jak ją stosować na rośliny?

Zanim zdecydujemy się na użycie wody po ziemniakach jako nawozu, upewnijmy się, że nie jest ona posolona! Ten artykuł spożywczy niestety nawet w niewielkich ilościach może zniszczyć nasze rośliny.

Wodę po gotowaniu ziemniaków należy najpierw ostudzić - najlepiej do temperatury pokojowej. Kwiaty najlepiej podlewać jeszcze tego samego dnia. Czynność najlepiej powtarzaj raz w tygodniu. Zrezygnuj wtedy z używania innych odżywek - może to zaszkodzić twojej zieleni.

Najwięcej właściwości ma woda, w której ziemniaki były gotowane parę godzin temu, ale pomoże również płyn, który będziesz zbierać kilka dni z rzędu. Zanim jednak wykorzystasz go do podlewania, intensywnie go przemieszaj. Lepiej nie wykorzystywać wody, która po wielu dniach ma brzydki zapach.

Nawozem do kwiatów może być nie tylko pozostałość po gotowaniu ziemniaków. Świetne działanie ma także woda po ryżu, makaronie i innych warzywach.

Źródło: onet.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

  • Ania Bardowska z „Rolnik szuka żony” pochwaliła się projektem łazienki

  • Poczta Polska ściga dłużników. Większość Polaków nie płaci domowej opłaty

  • Wzrost domowej opłaty, chodzi o nasze czworonogi

Marta IdzikowskaAutor

Wydawczyni portalu Dom i ogródek. Absolwentka architektury wnętrz i kulturoznawstwa. Prywatnie miłośniczka śpiewu, psychologii i kultury queerowej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

smażenie

Porady domowe

Domowy trik, który zapobiega pryskaniu oleju z patelni

Czytaj więcej >

Porady domowe

Skórka po cytrynie wrzucona do zmywarki ma świetne działanie

Czytaj więcej >
pixabay.com/RitaE

Porady domowe

Jak pozbyć się muszek owocówek? Wystarczy jeden produkt

Czytaj więcej >

Porady domowe

Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Ma cenne zastosowania przy pielęgnacji roślin domowych

Czytaj więcej >

Porady domowe

Liść laurowy do prania - genialny sposób na przywrócenie pierwotnego koloru ubrań

Czytaj więcej >

Porady domowe

Jak wyczyścić kran w kuchni i łazience? Prosty trik odmieni wnętrza twojego domu

Czytaj więcej >