Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Absolutnie nie powinno się wylewać wody po ugotowaniu popularnego warzywa.
Marta Idzikowska
Marta Idzikowska 22.01.2021 01:00

Absolutnie nie powinno się wylewać wody po ugotowaniu popularnego warzywa.

gotowanie-wody-po-ziemniakach-1611327266
pixabay.com/scratsmacker (CC0 Domena publiczna)

Często piszemy o produktach kuchennych, które służą nie tylko nam, ale też naszym roślinom - zarówno ogrodowym, jak i doniczkowym. Nie raz opisywaliśmy świetne domowe (i darmowe) triki na poprawę stanu naszej zieleni.

Jednak ten sposób jest wyjątkowo prosty i ekologiczny. Wystarczy nam tylko woda, która została po gotowaniu ziemniaków na obiad. Prościej się chyba nie da.

Woda po gotowaniu ziemniaków - dlaczego jest taka wartościowa?

Właściwości wody pozostałej po gotowaniu kartofli są wprost niesamowite. Jest ona genialnym nawozem dla wszystkich roślin, zarówno tych doniczkowych, jak i ogrodowych.

Dobroczynnym pierwiastkiem zawartym w tym płynie jest potas. Jest on niezwykle przydatny podczas procesu fotosyntezy, znakomicie rozprowadza też pozostałe substancje odżywcze w roślinach. Oprócz tego wzmacnia kolor kwiatów i liści, chroni je również przed wieloma chorobami.

Innym pierwiastkiem, pozostającym w wodzie po ziemniakach jest fosfor, który genialnie stymuluje korzenie do wzrostu. W płynie znajdują się również mikroelementy, magnez i żelazo czy skrobia. Bierze ona udział w powstawaniu próchnicy, pomagającej w kiełkowaniu nasion.

Woda po gotowaniu ziemniaków - jak ją stosować na rośliny?

Zanim zdecydujemy się na użycie wody po ziemniakach jako nawozu, upewnijmy się, że nie jest ona posolona! Ten artykuł spożywczy niestety nawet w niewielkich ilościach może zniszczyć nasze rośliny.

Wodę po gotowaniu ziemniaków należy najpierw ostudzić - najlepiej do temperatury pokojowej. Kwiaty najlepiej podlewać jeszcze tego samego dnia. Czynność najlepiej powtarzaj raz w tygodniu. Zrezygnuj wtedy z używania innych odżywek - może to zaszkodzić twojej zieleni.

Najwięcej właściwości ma woda, w której ziemniaki były gotowane parę godzin temu, ale pomoże również płyn, który będziesz zbierać kilka dni z rzędu. Zanim jednak wykorzystasz go do podlewania, intensywnie go przemieszaj. Lepiej nie wykorzystywać wody, która po wielu dniach ma brzydki zapach.

Nawozem do kwiatów może być nie tylko pozostałość po gotowaniu ziemniaków. Świetne działanie ma także woda po ryżu, makaronie i innych warzywach.

Źródło: onet.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: