DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Uprawiam warzywa nawet zimą. Mój patent po 5 dniach zwala z nóg
Autor: Patrycja Grzebyk

Uprawiam warzywa nawet zimą. Mój patent po 5 dniach zwala z nóg

15 lutego 2024
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Zanim na dobre przywitamy wiosnę minie jeszcze trochę czasu. Zima nie musi być okresem ubogim w warzywa i owoce. Niektóre rośliny możemy uprawiać w warunkach domowych przez cały rok.

Przez okrągły rok w domu możemy sadzić najróżniejsze rośliny, które wzbogacą naszą dietę. Sprawdź, jakie warzywa możesz wyhodować, zanim pierwsze plony będzie można zebrać w ogrodzie.

Wykorzystaj resztki i wprowadź do diety więcej warzyw w zimie

Pierwszą propozycją będzie warzywo, które uznawane jest za jedno z najstarszych. Jego niezwykłe właściwości były doceniane już w starożytności. Może wzbogacić naszą dietę zimą. Zawiera witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w foliany, beta-karoten i mnóstwo składników mineralnych.

W domu zimą możemy uprawiać seler naciowy. W tym przypadku nie będą potrzebne nam żadne nasiona, a nawet możemy zrezygnować z doniczki z ziemią. Wystarczy miseczka z wodą, a już niedługo zobaczymy pierwsze efekty.

Do uprawy selera naciowego wykorzystamy odciętą końcówkę z korzeniem, która zwykle ląduje w koszu. Wsadzamy ją do miseczki z wodą i już następnego dnia pojawią się pierwsze efekty. Na większe liście trzeba poczekać mniej więcej tydzień. Jednak to nie wszystko — warzyw, które wzbogacą dietę zimą, jest znacznie więcej.

warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk
warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk

Ciesz się szczypiorkiem już teraz

Poza selerem naciowym zimą możemy cieszyć się też świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy w stanie w warunkach domowych uprawiać go przez cały rok. Będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek. Liście cebuli zawierają witaminę C, witaminę B1 oraz B2. Do tego znajdziemy w nich karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, żelazo, wapń, fosfor i chlor.

Uprawiać możemy nie tylko szczypiorek z cebuli , ale też z czosnku . Sposobów na pyszny szczypiorek zimą jest kilka. My polecamy wypróbować tradycyjną metodę. Przyda się doniczka, ziemia i oczywiście cebula oraz czosnek. Cebulki wsadzamy do ziemi tak, żeby ich górna część odrobinę wystawała.

Niektóre warzywa ze sklepów spożywczych, będą wypuszczać szczypiorek, a inne nie. Musimy zwrócić uwagę na to, czy ich korzenie nie są przypalone. Jeśli nie masz pewności, kup cebulki w sklepie ogrodniczym. Na efekty w tym przypadku musimy odrobinę dłużej poczekać, jednak nasza kolejna propozycja wyrośnie w zaledwie 5 dni.

warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk
warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk

Świeże warzywa w 5 dni

Naszym największym ratunkiem zimą są kiełki. Znajdziemy różne warianty i ciekawe mieszanki, które idealnie zastąpią inne warzywa zimą. Kiełki nie tylko możemy kultywować przez cały rok, rosną tak szybko, że już po 5 dniach mogą wylądować na naszym talerzu. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.

Nasiona kiełków przed wysianiem musimy na około 2-3 godziny wrzucić do szklanki z letnią wodą. Po tym czasie przepłukujemy je jeszcze raz. Przyda się do tego sitko. Następnie możemy zabrać się za sadzenie. Mamy kilka możliwości. Dobrze sprawdzi się gotowa kiełkownica, ale wcale nie musisz biec po nią do sklepu.

Kiełkownicę może zastąpić zwykły talerz wyłożony namoczoną w wodzie watą. Bardzo ważne jest też regularne spryskiwanie nasionek wodą. Jeśli o nie zadbasz, już za kilka dni będziesz cieszył się świeżymi warzywami, zanim na zewnątrz zrobi się ciepło. Co jeszcze możemy posadzić o tej porze roku?

warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk
warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk

Dom pełen ziół przez całą zimę

Naszą ostatnią propozycją są zioła, jednak nie takie, które znajdziemy do kupienia w supermarketach. Zwykle w doniczkach nawet zimą możemy kupić bazylię, oregano i rozmaryn, jednak ziół, z których dobroci możemy korzystać, jest znacznie więcej.

W warunkach domowych przez cały rok możemy hodować różne odmiany bazylii , które zaskoczą bogactwem smaków. Do tego w doniczce na parapecie wyrośnie majeranek, różne odmiany pietruszki, mięta , melisa, a nawet tymianek. Jak je zasadzić?

Nasiona bez trudu znajdziemy w sklepach ogrodniczych. W przypadku ziół możemy wybrać przeznaczoną do ich uprawy ziemię. Wypełniamy doniczkę podłożem, a nasionka wsadzamy na głębokość 1 cm i delikatnie przysypujemy ziemią. W tym przypadku na rośliny będziemy musieli dłużej poczekać, ale naprawdę warto.

warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk
warzywa zimą
Autor: Patrycja Grzebyk

Zobacz także:

Rozrzuć to w kuchni. Największy szkodnik wyniesie się z domu
Sprawdzone sposoby na szczury. Wyniosą się z prędkością światła
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Redaktor portalu Domek i Ogródek. Szukam dla Was sposobów na to, jak ułatwić wykonywanie domowych obowiązków. Prywatnie jestem roślinomaniaczką z domem pełnym wyjątkowych okazów i właścicielką psa, który doskonale wie, jak porządnie w domu nabrudzić.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy