Wysyp tych grzybów będzie wcześniej. Pierwsze zbiory są dużo warte
Chociaż grzybobranie kojarzy się na ogół z sezonem jesiennym, to również wiosną i latem w lasach trwa wysyp gatunków poprzedzających pojawienie się popularnych podgrzybków czy borowików.
Gorące, wilgotne dni sprzyjają rozwojowi grzybów, dlatego latem warto udać się na poszukiwania do lasu. W tym roku szybciej niż zazwyczaj mają pojawić się kurki, które szczególnie na początku sezonu są sporo warte. Gdzie dokładnie i kiedy warto ich szukać?
Pyszna i zdrowa kurka, czyli pieprznik jadalny
Niedawno pisaliśmy o trwającym w maju wysypie smardzy zwanych również “polskimi truflami”, a zaraz w lasach pojawią się kolejne smaczne grzyby. Kurki to prawdziwa gratka nie tylko dla grzybiarzy, ale przede wszystkim dla miłośników kulinariów.
Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką, słynie ze swojego łagodnego aromatu z delikatną nutą pieprzu, skąd jego nazwa. Doskonale smakuje duszony na maśle, w sosach, zupach i marynowany. Nie jest przy tym robaczywy i nie trzeba go obierać.
Jak się jednak okazuje, kurki są nie tylko przepyszne, ale zawierają także wiele cennych składników odżywczych. Pieprznik jadalny to ważne źródło m.in. witamin z grupy B, a także beta-karotenu.
Kurki wiele warte
Ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne, kurka jest ceniona przez konsumentów i chętnie zbierana przez grzybiarzy, którzy tych smacznych grzybów poszukują nie tylko w ramach hobby, ale także dla zysku.
Ceny kurek na początkowym etapie osiągają zawrotną wysokość i sięgają nawet 100 zł za kilogram. W szczycie sezonu koszt tych grzybów maleje i oscyluje w granicach 40-50 zł/kg.
Gdzie i kiedy szukać kurek?
Tradycyjnie wysyp kurek przypada na lipiec, jednak w związku z cieplejszą wiosną w tym roku i przyspieszoną wegetacją wielu gatunków nie tylko roślin, ale też grzybów - w lasach pojawiły się już nawet maślaki i borowiki - kurek możemy się spodziewać nieco wcześniej, bo już w czerwcu.
Gdzie najlepiej szukać tych grzybów? Porastają zarówno lasy iglaste, jak i liściaste, chociaż doskonale czują się zwłaszcza w borach sosnowych, gdzie rozwijają się na piaszczystym podłożu.
Charakterystyczne, żółte, pofalowane kapelusze pieprznika jadalnego trudno przeoczyć, ale łatwo można je pomylić z grzybami trującymi, głównie lisówką pomarańczową, dlatego warto zachować czujność podczas grzybobrania.
Zobacz także:
- Otwierają pola. Sam sobie narwiesz truskawek, ogromne korzyści
- Skuteczne sposoby na meszki w ogrodzie. Będą trzymać się z daleka
- Prognoza pogody na Boże Ciało. W długi weekend nici z grillowania?