DomekIOgrodek.pl Kuchnia Zimą dodaję do porannej kawy. Wzmacniam odporność i koncentrację
canva/Engin_Akuyrt z Pixabay

Zimą dodaję do porannej kawy. Wzmacniam odporność i koncentrację

28 listopada 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Zimą koniecznie dodaj do niej przyprawę, która nie tylko wzmocni smak i aromat. Dzięki niej będziesz miał więcej energii z samego rana, poprawisz pamięć, koncentrację, a także wzmocnisz odporność.

Przyprawa wykazuje również wiele innych, cennych dla organizmu właściwości. Zimą codziennie dodaję ją do kawy i gorąco ją polecam. Efekty widać niemal od razu.

Zimowa kawa ma wiele cennych właściwości

Kawa czarna, z cukrem, mlekiem krowim, sojowym. Z bitą śmietaną, przyprawami, piankami. Robusta, arabica. Aromatyczny napój możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Warto wzmocnić go jednak odrobinę, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

O ile latem chętnie wybieramy kawę mrożoną, latte lub espresso, tak zimą stawiamy na bardziej korzenne, rozgrzewające wersje. Niektórzy do kawy dodają cynamon, inni kakao, jeszcze inni cukier z wanilią.

Ja postawiłam na przyprawę, która rozgrzewa i doskonale podkręca smak. Wzmacnia odporność i koncentrację, co jest niezwykle ważne o tej porze roku. Przyprawa wykazuje również pozytywny wpływ na cały organizm.

kawa z kardamonem.jpg
canva/Yulia Osadcha

Najlepszy dodatek do kawy

Do porannej kawy dodaję szczyptę mielonego kardamonu. Przyprawa nie tylko wzmacnia smak i aromat. Jest niezwykle cenna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Związki aktywne zawarte w kardamonie działają pobudzająco i zwiększają produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia. Badania wykazały, że wspomagają w walce z depresją i gorszym samopoczuciem, co jest szczególnie istotne o tej porze roku, kiedy szybko robi się ciemno.

Kardamon działa również na nasz układ nerwowy. Przede wszystkim wzmacnia koncentrację, pamięć i zdolności poznawcze.

Przyprawa wzmacnia również naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą, jeśli zachorujemy. Łagodzi kaszel i stany zapalne. To jednak nie wszystkie zalety kardamonu.

Kardamon. Przyprawa o wielu cennych właściwościach

Badania wykazały, że kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jest doskonałą przyprawą dla cukrzyków, ponieważ obniża poziom cukru, a także zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Kardamon przyspiesza również metabolizm, co przyczynia się do redukcji nadprogramowych kilogramów. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Przyprawa usprawnia funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom, zatwardzeniom, łagodzi zgagę i stany zapalne. Jak widzisz, kardamon ma wiele cennych właściwości. Warto więc z nich korzystać!

kawa z kardamonem.jpg
canva/ayakampani

Zobacz także:

„1 z 10": rekordzista Artur dostał pytanie o rośliny. Widzowie zauważyli niepozorny szczegół po jego odpowiedziach
Nigdy nie pierz kurtki zimowej w ten sposób. Będzie do wyrzucenia
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawca portalu Domek i Ogródek. Prywatnie fanka klasycznego rocka, kryminałów i egzotycznych roślin doniczkowych. Codziennie przygotowuję dla was garść newsów i porad, by ułatwić wam porządki i zdradzić, jak pielęgnować kwiaty, by były piękne i zdrowe.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy