Zasady uprawy pietruszki. Warzywo będzie rosło w korzeń
Warzywa korzeniowe należą do ulubionej grupy roślin uprawianych w Polsce. Są zdrowe i sycące, dostarczają energii i witamin, pasują do wielu dań: zup, potrawek i pieczeni.
Uwielbiamy marchewki i buraki, ale bardzo często w naszych ogrodach oraz na naszych talerzach gości także pietruszka. Co zrobić, by zdrowo rosła, a jej korzeń był smaczny i okazały?
Pyszny i zdrowy korzeń pietruszki
Chociaż pietruszka kojarzy się zazwyczaj ze świeżą, zieloną natką, to niezwykle lubianą częścią jadalną tej rośliny jest także jej korzeń. Dodaje się go do rosołu oraz innych zup, ale świetnie smakuje również pieczony czy duszony.
W parze z walorami smakowymi pietruszki idą także wartości odżywcze, których ta roślina zawiera naprawdę sporo. Jest ona szczególnie cennym źródłem żelaza, a dodatkowo obfituje w ułatwiającą jego przyswajanie witaminę C. Oprócz tego zawiera dużo witaminy A oraz beta-karoten. Ze względu na tak bogaty skład pietruszka posiada szereg właściwości leczniczych.
Szerokie zastosowanie pietruszki sprawia, że chętnie uprawiamy ją samodzielnie. Uprawa tej rośliny nie jest trudna, ale częstym problemem w przypadku tego typu warzyw jest uzyskanie dorodnego dorodnego korzenia. Dlaczego pietruszka nie idzie w korzeń?
Jak uprawiać pietruszkę na korzeń?
Aby uzyskać smaczny korzeń pietruszki, należy najpierw wybrać odpowiednią odmianę - w tym przypadku korzeniową. Podłoże pod to warzywo powinno być przepuszczalne i dobrze spulchnione. Aby korzenie mogły zdrowo rosnąć, z gleby trzeba usunąć kamienie.
W zbyt ciężkim, zbitym podłożu pietruszce będzie trudno rozwinąć dorodne korzenie. Tak samo stanie się, jeśli roślinie zapewnimy zbyt mało miejsca. Na kamienistej, ciasnej grządce korzenie pietruszki będą się rozwidlały i urosną niewielkie.
Jak pielęgnować pietruszkę?
Aby pietruszka rozwinęła dorodny korzeń, trzeba także zadbać o utrzymanie wilgoci w glebie na umiarkowanym poziomie. Warzyw nie można przelewać, by nie doprowadzić do ich gnicia, ale nie służy im także susza. Regularne podlewanie to podstawa.
Pietruszkę warto posiać na danej grządce po uprzedniej uprawie na tym miejscu warzyw kapustnych, dyniowatych oraz kukurydzy. Nie siejemy pietruszki po innych warzywach korzeniowych. Po niej możemy natomiast wysiać warzywa strączkowe, takie jak groch czy fasola - te uprawy dodatkowo wzbogacą glebę w azot.
Zobacz także:
- Mszyce po oprysku dalej niszczą rośliny? Wszystko przez 1 błąd
- Był ceniony za program "Usterka". Oto, co teraz robi Dominik Strzelec
- Jak pozbyć się białych muszek z kwiatów i warzyw? Prosty sposób