Zrób, gdy bakłażan ma 6 liści. Obrodzi jak nigdy
W naszych ogrodach na dobre rozgościły się pomidory i ogórki, chętnie uprawiamy także papryki i cukinie. Coraz częściej zestaw ten poszerza się o inne, niezwykle smaczne warzywo ciepłolubne, jakim jest bakłażan.
Zdrowe i pyszne, bakłażany pasują do wielu dań, zwłaszcza tych śródziemnomorskich. Warzywa z własnej uprawy będą jeszcze smaczniejsze, bardziej dorodne i jędrne, o ile będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznajmy je.
Uprawa bakłażanów w ogrodzie
Bakłażan należy do roślin psiankowatych i podobnie jak inni przedstawiciele tej rodziny, do której należą też pomidory i papryka, jest warzywem ciepłolubnym . Wysokie wymagania klimatyczne to główna trudność w uprawie bakłażana, której jednak można łatwo zaradzić.
Optymalne warunki termiczne dla bakłażana, który dobrze czuje się w temperaturze przekraczającej 20 stopni Celsjusza, osiągniemy w uprawie pod osłonami - w szklarni lub w tunelu . Również w gruncie może się to udać, jeśli będziemy przestrzegali kilku zasad .
Stanowisko dla tych warzyw powinno być słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Dobrym pomysłem jest wysadzenie bakłażanów do grządek podwyższonych lub większych donic, gdzie gleba szybciej się nagrzewa. Warzywa nie powinny trafić do gruntu przed ostatnią dekadą maja - wcześniej grożą im przymrozki, które powodują zahamowanie wzrostu sadzonek.
Jak pielęgnować bakłażany?
Kiedy bakłażany trafią już do gruntu na swoje stanowisko, warto zapewnić im podporę, do której przymocujemy pędy rośliny , by zapewnić jej stabilne oparcie.
Bakłażanom trzeba zapewnić umiarkowanie wilgotną glebę, regularnie podlewając je odstaną wodą i ściółkując podłoże , dzięki czemu zatrzymamy wilgoć w ziemi.
Raz na 14 dni bakłażanom warto dostarczyć niezbędne składniki odżywcze. Preferują one żyzną glebę i intensywnie rosną, więc ich dokarmianie jest niezbędne . Na początkowym etapie wzrostu podajemy nawozy azotowe, np. gnojówkę z pokrzyw, natomiast później trzeba roślinom dostarczyć potas i fosfor do obfitego kwitnięcia i owocowania.
Cięcie i ogławianie bakłażanów na lepsze plony
W uprawie bakłażanów ważne są dwa zabiegi pielęgnacyjne, czyli przycinanie i ogławianie. Pierwszą czynność wykonujemy w momencie, gdy warzywo zdąży wykształcić 6 liści. Wtedy ścinamy stożek wzrostu znajdujący się powyżej piątego liścia. Dzięki temu roślina uzyska bardziej rozkrzewiony pokrój i wypuści nowe pędy boczne, które będą kwitły i owocowały.
Nie wszystkie zawiązki kwiatów i owoców powinny pozostać na miejscu. Część z nich usuwamy, by na jednej roślinie rozwijało się nie więcej niż 6 bakłażanów, a na jednej gałązce znajdował się maksymalnie jeden owoc . Dzięki temu zabiegowi bakłażany urosną bardziej okazałe i dorodne.
W tym samym celu wykonujemy również ogławianie. Polega ono na pozbyciu się stożków wzrostu także w przypadku pędów bocznych. Usuwamy je, pozostawiając nad zawiązkami po jednej parze liści.
Oprócz tego na bieżąco pozbywamy się pędów nieowocujących, zainfekowanych oraz nadmiarowych zawiązek . Dzięki temu pozostałe owoce urosną duże i dojrzałe.
Zobacz także:
- Mszyce po oprysku dalej niszczą rośliny? Wszystko przez 1 błąd
- Jak pozbyć się białych muszek z kwiatów i warzyw? Prosty sposób
- Zrób zaraz po zbiorach. W przyszłym roku czereśni będzie jeszcze więcej