DomekIOgrodek.pl Porady domowe Dlaczego ogórki wychodzą mętne i gazowane? Wszystko przez 1 błąd
Fot. Canva

Dlaczego ogórki wychodzą mętne i gazowane? Wszystko przez 1 błąd

24 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszenie ogórków nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy tego chcieli. Jednym z częstych problemów, z którymi spotykają się domowi kucharze, są mętne ogórki oraz pojawiający się gaz w słoikach. Znam kilka przyczyn tego zjawiska oraz domowe sposoby, jak uniknąć takich problemów.

Dlaczego ogórki są mętne?

Mętna woda w kiszonych ogórkach nie zawsze oznacza, że coś poszło nie tak. Mętność jest naturalnym efektem fermentacji, która zachodzi podczas kiszenia. W procesie tym powstają bakterie kwasu mlekowego, które przekształcają cukry w kwas mlekowy. To właśnie te bakterie mogą powodować mętność. Jeśli jednak mętność jest nadmierna i towarzyszą jej inne niepokojące objawy, takie jak nieprzyjemny zapach, problem może leżeć w jakości składników.

ogórki kiszone
Fot. Canva/ogórki kiszone
Babcia zdradziła mi, jak zimuje pelargonie. Wiosną jej kwiaty są nie do poznania

Przyczyny gazowania ogórków

Jednym z powodów, dla których ogórki kiszone stają się gazowan e, jest nieodpowiednie zamknięcie słoików lub zbyt krótki czas fermentacji. Podczas kiszenia dochodzi do wytwarzania się gazu, który, jeśli nie ma gdzie ujść, kumuluje się w słoiku, co może prowadzić do jego nadmiernego napęcznienia. Aby temu zapobiec, warto sprawdzać słoiki i lekko poluzować wieczko w pierwszych dniach fermentacji, pozwalając gazom się uwolnić​.

Jak uniknąć mętności i gazowania?

Wybór odpowiednich ogórków — najlepiej wybierać młode, twarde i świeże ogórki. Jeśli ogórki są zbyt dojrzałe, mogą szybko się rozpaść i spowodować mętność.

Dokładne wyparzenie słoików i zakrętek przed kiszeniem jest kluczowe, aby zapobiec rozwojowi niepożądanych bakterii, które mogą powodować gazy i psucie się ogórków​. Stosowanie odpowiedniej ilości soli to klucz do udanych kiszonek. Zaleca się używanie soli kamiennej bez dodatków. Woda powinna być przegotowana i ostudzona, co zapobiega powstawaniu osadu na dnie słoików​.

ogórki kiszone
Fot. Canva/ogórki kiszone
Dowiedziałem się co na nich jest, więcej ich nie kupuję. To ogromne siedliska bakterii
To koniec zmiany czasu? Podjęto finalną decyzję
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor naczelny portalu Domek i Ogródek. W domu posiadam niemałą kolekcję roślin, którą można nazwać dżunglą. Uwielbiam pracę w ogrodzie oraz majsterkowanie. Prywatnie fan fantastyki, muzyki rockowej, a także dokumentów wojennych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy