Kuchenna szafka to złe miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz mówi dlaczego
Miód to produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, pasuje do wielu dań, a do tego ma długi termin spożycia i można go przechowywać nawet przez dłuższy czas.
Tu jednak zaczyna się problem. Gdzie przechowywać miód, by na długo zachować jego walory smakowe oraz właściwości lecznicze? Zazwyczaj wybór pada na szafkę kuchenną, czy to jednak dobry pomysł? Ekspert wyjaśnia.
Zdrowy i pyszny miód na lata
Miód to niezastąpiony produkt i “must have” w każdej kuchni. Służy do słodzenia herbaty, dodaje się go do wypieków i deserów, a także do dań wytrawnych. Słynie nie tylko z wybornego smaku, ale także z działania leczniczego. Ma w sobie niezrównaną moc, uznaje się go nawet za naturalny antybiotyk.
Do zalet tego produktu należy również fakt, że nadaje się do długiego przechowywania i nie trzeba go ani konserwować, ani pasteryzować. Może przetrwać nawet kilka lat, zachowując swoje cenne właściwości, jednak wiele zależy tu od sposobu jego przechowywania.
Jak prawidłowo przechowywać miód? Na to pytanie odpowiedział w jednym ze swoich materiałów ekspert, Wojciech Margowniczy, który prowadzi sklep pszczelarski Miody z Wąchocka i zdradza tajniki pracy pszczelarza na kanale Pszczelarz z Wąchocka na TikToku.
Trzymasz miód w kuchni? Na to lepiej uważaj
W jednym ze swoich filmów Pszczelarz z Wąchocka udzielił odpowiedzi na pytanie o to, jak długo może być otwarty słoik miodu w temperaturze pokojowej. W takich warunkach bowiem najczęściej przechowujemy miód - zwykle jest to kuchenna szafka. To błąd.
Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą do przechowywania miodu jest poniżej 18 stopni Celsjusza. - podkreślił Pszczelarz z Wąchocka.
W zbyt wysokiej temperaturze - a trzeba pamiętać, że kuchnia mocno się nagrzewa od gotowania - miód zmienia swoje właściwości i skład. Następuje rozpad cukrów, wydziela się hydroksymetylofurfural (HMF), a niektóre cenne enzymy i związki, np. antyoksydanty, przestają być aktywne. Ponadto w ciepłych warunkach szybciej zachodzi fermentacja miodu.
Gdzie przechowywać miód?
Jeśli chcemy dłużej cieszyć się skutecznym działaniem i niezwykłym smakiem miodu, należy umieścić go w miejscu chłodnym i osłoniętym. Gdzie najlepiej schować słoik z miodem?
Raczej drzwi lodówki, jakaś spiżarka, piwniczka niż na przykład szafka w kuchni, a nie daj Boże szafka, która jest blisko kuchenki gazowej. - Mówi Pszczelarz z Wąchocka.
Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto pamiętać podczas przechowywania miodu. Chodzi o jego dokładne zakręcenie, ponieważ ma on tendencje do pochłaniania wilgoci, co także sprzyja rozpadowi cukrów i przyspiesza proces psucia się miodu.
Miód jest tak naprawdę bardzo suchym produktem, zawiera ok. 20% wody, a nawet mniej, więc on będzie chłonął wodę i różnego rodzaju zapachy z otoczenia. - Przestrzega Wojciech Margowniczy.
Podsumowując: po otwarciu miód przechowujemy w chłodnym miejscu, nie doprowadzając do jego przegrzewania i pamiętamy o szczelnym zamknięciu słoika.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Pszczelarz z Wąchocka na portalu TikTok.
Zobacz także:
- Jak prać pościel w pralce? Wypełnienie się nie zbije
- Polacy kochali działki ROD, ale nie na długo. Na rynku jest przełom, nikt się nie spodziewał
- “Chciałam tylko wymienić dywan, a znalazłam ukryty pokój. Strach pomyśleć do czego służył”