Lepsze, niż środki ze sklepu. Podlej tuje i czekaj na efekt
Polacy uwielbiają tuje, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. To jedna z najczęściej spotykanych roślin w naszych ogrodach, na balkonach i tarasach.
Jej żywo zielone gałązki efektownie się prezentują, a do tego osłaniają przestrzeń i dają nieco intymności. Aby jednak cieszyć się dorodnymi krzewami, warto zastosować rzecz, która zwykle ląduje w zlewie.
Niezastąpione tuje w ogrodzie
Tuje doskonale czują się w naszym klimacie i posadzone obok siebie tworzą zwarty żywopłot. Są również doskonałym uzupełnieniem wielopiętowych kompozycji roślinnych, stanowiąc tło dla kwiatów i innych roślin.
Bujne gałązki tworzą gęstą, zieloną osłonę, dlatego tuje najczęściej sadzimy wzdłuż ogrodzeń . Najlepszy czas na to przypada właśnie teraz - w ciepłym okresie pomiędzy kwietniem a czerwcem.
Niewątpliwą zaletą tych krzewów i przyczyną ich niesłabnącej popularności jest ich łatwa uprawa . Czego dokładnie im potrzeba do zdrowego rozwoju?
Jak pielęgnować tuje?
Uprawiając tuje w ogrodzie, liczymy na szybki rozrost. Chcemy także, by zachowały głębię swojego koloru. Aby osiągnąć takie efekty, musimy pamiętać o kilku podstawowych zabiegach pielęgnacyjnych.
Istotne znaczenie w uprawie tych krzewów ma odpowiednie podłoże. Gleba powinna być żyzna i dość lekka, by przepuszczać wilgoć. Aby ograniczyć nadmierne parowanie wody z podłoża, konieczne jest jego ściółkowanie przy użyciu zrębków, kamyków lub kory.
Aby krzewy szybko pięły się ku górze i rozrastały, należy im zapewnić odpowiedni odczyn gleby. Żywotniki zdecydowanie preferują podłoże kwaśne lub lekko kwaskowe. Do tego trzeba im dostarczać niezbędnych składników odżywczych, stosując nawóz .
Jaki nawóz polubi tuja?
Naturalnym “zakwaszaczem” gleby są fusy po kawie. Zamiast wylewać je do zlewu, warto wzbogacić nimi glebę, w którym rosną tuje. Fusy obniżą pH podłoża, a do tego dostarczają roślinom potasu, azotu, magnezu i innych cennych składników.
Drugi naturalny nawóz , który warto zastosować w pielęgnacji tych krzewów, to woda po gotowaniu warzyw. Najlepiej, by były to warzywa ze skórką , np. ziemniaki w mundurkach, które ugotujemy bez dodatku soli i polepszaczy smaku. Podlewając krzaczki taką wodą, dostarczy roślinom fosforu, azotu oraz magnezu.
Zobacz także:
- Jak wzbogacić ziemię pod uprawę pora i selera?
- Domowy sposób na pędraki
- Często jest w naszym ogrodzie. Lepiej nie dotykać tej rośliny